Energie vergelijken & Energienieuws

Google voorloper in de energietransitie

Google voorloper in de energietransitie

Google voorloper in de energietransitie

Google heeft zichzelf als doel gesteld om in 2017 alleen nog maar gebruik te maken van duurzame energie. Het bedrijf loopt daarmee een jaar voor op de eerdere doelstelling om in 2018 nog enkel duurzame energie te gebruiken. Met deze indrukwekkend snelle energietransitie is Google momenteel absoluut voorloper op het gebied van groene energie.


Google energie in Nederland

Onlangs opende Google een nieuw datacenter in Eemshaven (Groningen). Ook dit datacenter maakt uitsluitend gebruik van groene energie die wordt geleverd door een windpark in het nabij gelegen Delfzijl. Daarnaast zal Google binnenkort ook energie gaan afnemen van het Zeeuwse windmolenpark Krammer. De vraag naar duurzame energie neemt hierdoor wel sterk toe. Het nieuwe datacenter van Google gebruikt namelijk maar liefst 960 gigawatt stroom op jaarbasis. Dat is genoeg om 300.000 huishoudens per jaar van stroom te voorzien.


De energietransitie

Het mag duidelijk zijn dat Google voorloper is op het gebied van verduurzaming. In de onlangs verschenen Energieagenda 2016 wordt door het kabinet de doelstelling benadrukt om in 2050 co2 vrij te zijn. Maar waarom moet dit zo lang duren als anderen dit nu al kunnen? Allereerst is de huidige vraag naar groene energie al te groot om hieraan te kunnen voldoen. Dat is dan ook meteen een reden waarom er door energieleveranciers massaal gebruik wordt gemaakt van zogenaamde sjoemelstroom die op papier groen is, maar dat in werkelijkheid niet is. Om aan de vraag naar duurzame energie te kunnen voldoen zal geïnvesteerd moeten worden in het (onderzoek naar) opwekken van duurzame energie. Denk hierbij aan windmolenparken op zee en investeringen in onderzoek naar nieuwe manieren om duurzame energie op te kunnen wekken.

Verder is de prijs van groene energie een cruciale factor voor consumenten om al dan niet gebruik te maken van deze energie. Google verwacht echter dat de prijs van duurzame energie in de toekomst lager zal zijn dan de prijs van fossiele energie. Dit is ook vrij logisch aangezien de grondstoffen die nodig zijn om energie op deze manier op te wekken, steeds schaarser worden.


Energieagenda 2016

Enkele opvallende punten uit de onlangs gepresenteerde Energieagenda 2016 zijn de doelstellingen om alle Nederlandse huishoudens voor 2050 los te koppelen van het aardgasnetwerk en de verkoop van auto's die gebruik maken van fossiele brandstoffen na 2035 aan banden te leggen. Wij hebben hier echter een hard hoofd in, aangezien Nederland momenteel al achterloopt met de energietransitie. In 2015 maakte Nederland voor slechts 4% gebruik van duurzame energie terwijl dit in bijvoorbeeld Duitsland al op 27% lag. Nederland scoort hiermee slecht en zou wellicht een voorbeeld moeten nemen aan Google wanneer het gaat over de energietransitie.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren