Besparen van energie

Besparen van energie
Nu het einde van het jaar nadert gaan veel mensen op zoek naar de beste energieleverancier. Het vergelijken van verschillende energieleveranciers is natuurlijk verstandig. Er kan immers geld worden bespaard op de uiteindelijke energierekening. Heeft u er echter wel eens over nagedacht te besparen op uw energieverbruik in plaats van de energiekosten? Energiebesparing is helemaal van deze tijd en uiteindelijk plukt u er zelf de vruchten van. Daarom in dit artikel enkele eenvoudige tips voor een energiebewust huishouden.

Isolatie
Een goede isolatie is van groot belang voor het besparen van energie binnen uw huidhouden. Zorg voor isolatie in dak en (spouw)muren. Vervang enkel glas door dubbel glas en plaats tocht-strips en tocht-borstels. Ook het isoleren van de radiatoren en leidingen in uw woonhuis kan bijdragen aan de energiebesparing. De isolatie voorkomt namelijk het naar buiten ‘’lekken’’ van warmte.

Verwarming
De huidige CV-ketels hebben vaak een hoog rendement. Wanneer uw ketel verouderd is geraakt kan het verstandig zijn deze te vervangen. Er kan veel geld bespaard worden door de kachel een graadje lager te zetten en een trui aan te trekken. Zet de kachel enkel aan in ruimtes waar dit ook echt nodig is en stel de radiatoren goed af. Wanneer u geïnteresseerd bent in groene energie kunt u ook eens kijken naar de aanschaf van een warmtepomp.

Verlichting
Laat lampen enkel branden wanneer dit ook daadwerkelijk nodig is en maak verstandig gebruik van het daglicht! Vervang waar mogelijk de oude gloeilampen door spaarlampen of nog beter ledlampen. Laat uzelf niet voor de gek houden door het dimmen van lampen. Een lamp verbruikt nog altijd 75% van de volledige energiebehoefte wanneer deze voor 50 procent is gedimd.

Groene energie
Natuurlijk is het altijd verstandig aan het milieu en uw eigen portemonnee te denken. Kijk daarom ook eens naar zonnepanelen, zonneboilers en/of warmtepompen. Betreffende energie-opwekkers zijn goed voor het milieu en leveren hierbij tegenwoordig een goed rendement.