Energie vergelijken & Energienieuws

Tijdelijk Noodfonds Energie 2024 beschikbaar: alles wat je moet weten

Tijdelijk Noodfonds Energie 2024 beschikbaar: alles wat je moet weten

Tijdelijk Noodfonds Energie 2024 beschikbaar: alles wat je moet weten

Hoewel de gasprijzen alweer een tijd dalen, hebben nog steeds vooral de laagste inkomens moeite om de energierekening te betalen. Ook in 2024 kunnen deze huishoudens rekenen op steun van de overheid in de vorm van het Tijdelijk Noodfonds Energie, ook wel het Energienoodfonds genoemd. Hoeveel een huishouden kan ontvangen uit het fonds is afhankelijk van het inkomen per huishouden en het bedrag dat maandelijks wordt uitgegeven aan energie. Om in aanmerking te komen voor het Noodfonds Energie, dient een huishouden te voldoen aan enkele vereisten, zoals een niet te hoog inkomen en een minimum percentage van het inkomen dat wordt uitgegeven aan de energierekening.


Over het Tijdelijk Noodfonds Energie 2024

Het Noodfonds Energie is ook in 2024 beschikbaar. Het fonds is bedoeld om huishoudens die moeite hebben met het betalen van de energierekening te ondersteunen. Deze ondersteuning bestaat uit een geldbedrag dat eenmalig wordt uitgekeerd. Huishoudens dienen vervolgens de rest van het jaar zelf de energierekening te betalen.

Het geld uit het Tijdelijk Noodfonds Energie wordt grotendeels beschikbaar gesteld vanuit de overheid. Het fonds heeft in 2024 60 miljoen euro beschikbaar. Daarvan komt ruim 45 miljoen van de overheid en de overige 15 miljoen van de Nederlandse energieleveranciers. De overheid verdient dit jaar daarentegen ook een stuk meer aan energie door verhogingen van de energiebelastingen.

Ook in 2023 hadden Nederlandse huishoudens met een laag inkomen en relatief hoge energiekosten, recht op steun vanuit het Tijdelijk Noodfonds Energie. De regels en vereisten voor het aanvragen van de hulp in 2024, zijn dan ook gelijk aan afgelopen jaar, met als verschil dat de vereisten voor 2024 iets afgezwakt zijn. Hierdoor hoopt de overheid in 2024 meer huishoudens te ondersteunen dan zij afgelopen jaar heeft gedaan. Tot nu toe hebben ruim 40.000 huishoudens via de website van het Tijdelijk Noodfonds Energie aangegeven aanspraak te willen maken op een vergoeding vanuit het noodfonds. De overheid hoopt dit jaar uiteindelijk 70.000 huishoudens te helpen met het betalen van de energierekening. In 2023 zijn ‘slechts’ 50.000 huishoudens gecompenseerd voor de hoge energierekening.


Heb ik recht op een vergoeding?

Om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding vanuit het Tijdelijk Noodfonds Energie, dienen huishoudens te voldoen aan enkele criteria. Dit zijn dezelfde criteria als afgelopen jaar, alleen zijn deze voor 2024 iets aangescherpt.

- Het (gezamenlijk) inkomen ligt niet boven de 200% van het bruto sociaal minimum
- Indien het inkomen onder de 130% van het bruto sociaal minimum ligt, dient de energierekening tenminste 8% van het inkomen te zijn
- Indien het inkomen tussen de 130% en 200% van het bruto sociaal minimum ligt, dient de energierekening tenminste 10% van het inkomen te zijn
- Ligt het inkomen boven de 200% van het bruto sociaal minimum of beslaat de energierekening een deel kleiner dan 8% of 10% van het inkomen, dan heb je geen recht op een vergoeding vanuit het fonds


Tijdelijk Noodfonds Energie aanvragen

Aanvragen van het Tijdelijk Noodfonds Energie kan via de website van het noodfonds. Het doen van de aanvraag kan aardig wat tijd in beslag nemen. Ook heb je het één en ander nodig om de aanvraag goed te kunnen doen. Dat zijn onder andere een DigiD account en de energierekening van de laatste maand. De inkomensgegevens worden doorgegeven door de Belastingdienst. Blijkt vervolgens dat je inkomen en uitgaven aan energie voldoet aan de gestelde eisen, dan wordt de aanvraag goedgekeurd.


Meer manieren om te besparen op energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is een goede (deel)oplossing voor huishoudens die moeite hebben de energierekening te betalen. Maar er zijn uiteraard ook andere manieren om te besparen op energiekosten. De makkelijkste manier om te besparen op energie is door over te stappen van energieleverancier. Welke energieleverancier in jouw geval het voordeligste is, kun je vrij gemakkelijk achterhalen door gebruik te maken van een energievergelijker.

Ook het type energiecontract is van invloed op de energierekening. Denk je dat de gasprijzen omlaag blijven gaan en kun je wel een beetje risico lopen? Dan kun je kiezen voor een dynamisch energiecontract. Hiermee betaal je elk uur aan ander tarief voor energie. Op deze manier kun je voordeel halen op momenten waarop de stroom goedkoop of zelfs gratis is. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Een ander groot voordeel van een dynamisch energiecontract is dat deze maandelijks opgezegd kan worden. Je zit er dus niet aan vast.

Een tweede optie is een vast contract voor één of meerdere jaren te nemen, waarvan de leveringstarieven onder die van het inmiddels verlopen prijsplafond liggen. Op deze manier hoef je je de komende jaren geen zorgen te maken over stijgende energieprijzen. Anderzijds geniet je met een dergelijk contract ook niet van verlaagde energietarieven wanneer de gasprijzen dalen.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren