Energie vergelijken & Energienieuws

Vaste kosten Vattenfall stadsverwarming naar 800 euro per jaar

Vaste kosten Vattenfall stadsverwarming naar 800 euro per jaar

Vaste kosten Vattenfall stadsverwarming naar 800 euro per jaar

Huishoudens die vastzitten aan de stadsverwarming van Vattenfall gaan dat ook in 2024 weer goed merken. De energieleverancier verlaagd dan wel de leveringstarieven tot nét onder het prijsplafond van 2023, maar verhoogd tegelijkertijd de vaste kosten voor klanten met maar liefst 45% naar bijna €800 per jaar. Dit houdt in dat klanten die vastzitten aan de stadsverwarming van Vattenfall maandelijks alleen al ruim €66 betalen zonder dat daarvoor energie geleverd wordt.


Wat gaan klanten van Vattenfall merken?

Aan de ene kant heeft Vattenfall de leveringstarieven verlaagd. Maar doordat het prijsplafond in 2024 niet verlengd wordt en de nieuwe leveringstarieven slechts enkele dubbeltjes onder het prijsplafond zitten, gaan klanten hier niets van merken. Alleen klanten die eerder boven het verbruiksplafond uitkwamen gaan minder betalen voor de levering van energie.

Doordat de ruime meerderheid van gebruikers van Vattenfall stadsverwarming niets gaan merken van de prijsverlaging voor de leveringstarieven, maar tegelijkertijd wel weer meer vaste kosten gaan betalen, is de enige conclusie dat ook in 2024 gebruikers van stadswarmte weer meer gaan betalen. Tel daarbij op dat het haast onmogelijk is van stadswarmte af te stappen en je snapt waarom Vattenfall dergelijke tarieven kan rekenen.


Maximumtarieven ACM

De ACM stelt elk jaar een maximumtarief vast dat aanbieders van stadsverwarming mogen rekenen. Vattenfall hanteert voor 2024 zowel voor leveringskosten als vaste kosten, de maximumtarieven. Onlangs heeft de ACM duidelijk gemaakt gebruik te gaan maken van een zogenaamde ‘rendementstoets’. Hiermee zou duidelijk moeten worden of een energieleverancier die stadsverwarming aanbiedt een onredelijk rendement behaald heeft (lees: de prijzen onnodig hoog gehouden). Echter heeft de ACM al in 2023 geoordeeld dat de toenmalige aanbieders van stadsverwarming geen onredelijke tarieven hebben gehanteerd. Dat terwijl het ooit de bedoeling was dat stadsverwarming niet duurder zou zijn dan een normale gasaansluiting. Op het moment zijn zelf de duurste gascontracten in onze energievergelijker goedkoper dan stadsverwarming. Wil je de prijzen zelf vergelijken? Je dient dan je verbruik in GJ om te rekenen naar een verbruik in m3. Dat kun je gemakkelijk hier doen. Heb je het verbruik omgerekend? Dan kun je in onze energievergelijker de laatste tarieven voor jouw adres ophalen voor normale energiecontracten. Vervolgens kun je gemakkelijk zien wat het verschil zou zijn indien je een normaal energiecontract zou kunnen afsluiten.

1 reactie(s)

  • Avatar
    Tony
    10 april 2024

    Ik heb de oplossing gevonden en toegepast om van vattenfall of te zijn.
    Warm water doen wij nu met een warmtepompboiler en verwarming met een houtkachel en airco.
    Alles zelf geïnstalleerd.
    Met vriendelijke groet Klus-en Onderhoudsbedrijf Tony Brinkman

Reageren