Energie vergelijken & Energienieuws

Aantal beschikbare energiecontracten neemt in rap tempo toe

Aantal beschikbare energiecontracten neemt in rap tempo toe

Aantal beschikbare energiecontracten neemt in rap tempo toe

Tijdens de energiecrisis was het zo dat er geen enkel vast energiecontract meer aangeboden werd door energieleveranciers. Daar werd door enkele leveranciers handig op ingesprongen met het aanbieden van de zogenaamde dynamische energiecontracten waarbij je de daadwerkelijke energieprijs betaald zoals deze op de handelsmarkt is vastgesteld.

Nadat de gasprijs onlangs enigszins daalde, werd al snel weer een eerste vast contract aangeboden door Budget Energie. Doordat deze daling heeft doorgezet durven steeds meer energieleveranciers het aan een vast contract aan te bieden. Vaste energiecontracten zijn er nu beschikbaar met een looptijd tot 3 jaar. Er is zelfs een enkeling die weer een welkomstkorting biedt.


Variabel energiecontract met prijsgarantie

De goedkoopste energiecontracten in onze energievergelijker zijn de variabele contracten. Een nadeel van een variabel contract is dat de prijzen niet vastliggen, maar geregeld worden gewijzigd. Om hier vanaf te komen bieden enkele energieleveranciers nu variabele energiecontracten waarbij het tarief voor bepaalde tijd ongewijzigd blijft. De energieleverancier beloofd nieuwe klanten de tarieven niet te wijzigen tot een bepaalde datum. Let er wel op dat deze datum vaak rond september ligt. Energieprijzen zijn rond het einde van het jaar een stuk hoger dan in de zomer het geval is, doordat er meer energie verbruikt wordt in de winter en overheden de gasvoorraad voorbereiden op de winter. De vraag stijgt hierdoor sterk wat tot gevolg heeft dat de prijs meestijgt. Een alternatief voor een variabel energiecontract is het, nu weer beschikbare, vaste energiecontract.


Vast energiecontract met looptijd tot 3 jaar

Bij een vast energiecontract wordt een leveringstarief afgesproken dat voor bepaalde tijd geld. Meestal is dat voor de duur van een jaar, maar er zijn normaal gesproken energiecontracten beschikbaar met een looptijd tot 5 jaar. Op het moment heeft het langstlopende vaste energiecontract een looptijd van 3 jaar.

Een groot voordeel van een vast energiecontract is dat je langere tijd verzekerd bent van een van tevoren afgesproken energietarief. Je komt dus niet meer voor verrassingen te staan, ook niet als de prijzen weer erg hard omhoog gaan. Een nadeel is dat je de afgesproken tarieven ook blijft betalen wanneer de energieprijs daalt. En doordat de opzegvergoeding er inmiddels voor zorgt dat een voortijdige overstap niet meer lonend is, is ook dit geen optie. Een ander alternatief voor deze energiecontracten is het dynamisch energiecontract.


Het dynamische energiecontract

Het aantal dynamische energiecontracten dat wordt afgesloten zit sterk in de lift sinds de gasprijzen begin 2023 weer begonnen te dalen. Het afsluiten van een dynamisch energiecontract heeft namelijk als voordeel dat je direct de marktprijs voor gas en stroom betaald die op dat moment geldt. Een ander voordeel van dit type energiecontract is dat je je energieverbruik kunt afstemmen op de energieprijs. Zo kan het op sommige momenten zelfs zo zijn dat je geld toe krijgt om energie te verbruiken.

Een duidelijk nadeel van het dynamische energiecontract is dat energieprijzen erg volatiel kunnen zijn en dat dit bij een dergelijk contract direct merkbaar is. Doet deze situatie zich voor, dan is de kans groot dat beschikbare energiecontracten op dat moment direct een stuk duurder zijn geworden door de stijgende energieprijs. Sluit je dan alsnog een ander energiecontract af, dan ben je een stuk duurder uit dan voorheen het geval zou zijn geweest.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren