Energie vergelijken & Energienieuws

Energie tegen inkoopprijs

Energie tegen inkoopprijs

Dynamische energiecontracten en vaste leverancierskosten vergelijken

Achtergrond

Het laatste energienieuws

Energierekening 90 euro duurder door stijgende netbeheerkosten

Energierekening 90 euro duurder door stijgende netbeheerkosten

In 2024 krijgen huishoudens te maken krijgen met een hogere energierekening. Huishoudens gaan ongeveer 7 euro per maand extra betalen aan netbeheerkosten.

Lees meer

Het Nederlandse elektriciteitsnet barst uit zijn voegen

Het Nederlandse elektriciteitsnet barst uit zijn voegen

Door overbelasting van het net in Nederland worden inmiddels bouwplannen uitgesteld omdat nieuwe woningen niet meer aangesloten kunnen worden op het net.

Lees meer

Wat gebeurt er met je energiecontract na overlijden?

Wat gebeurt er met je energiecontract na overlijden?

Een van deze praktische zaken die geregeld moet worden na het verlies van een dierbare, is het beëindigen van het energiecontract van de overledene.

Lees meer

Antwoord op veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Met een dynamisch energiecontract zijn je energieprijzen dynamisch. Dat wil zeggen dat deze veranderen en niet vaststaan. Met een dynamisch energiecontract betaal je de handelsprijs voor energie. De energieleverancier die je energie levert, vraagt alleen een kleine vaste vergoeding oplopend tot enkele tientjes op jaarbasis. Je betaalt dus nooit teveel voor je energie. Een dynamisch contract is dagelijks opzegbaar.
Een groot voordeel van een dynamisch energiecontract is dat je nooit teveel betaald voor je energie. Je betaalt namelijk altijd de handelsprijs. Een nadeel daarvan is dat wanneer de prijzen snel stijgen, je dit direct merkt terwijl je met een vast contract hier geen last van hebt.
Je leveringstarieven zie je op de website van de energieleverancier, of in de app. Het is veruit het handigste de app van de leverancier te downloaden nadat je een dynamisch energiecontract hebt afgesloten. Je ziet dan meteen hoe je ervoor staat voor de maand en ziet ook tot 24 uur van tevoren de energieprijzen voor de volgende dag. Met enkele apps kun je ook slim laden.
De meest bekende energieleveranciers die een dynamisch energiecontract aanbieden zijn Frank Energie, Tibber, de ANWB en Next Energy. Enkele grotere energieleveranciers hebben aangegeven in de toekomst ook een dynamisch energiecontract te zullen gaan aanbieden.
Je dynamische energiecontract opzeggen kan op elk moment zonder opzegboete. Krijg je energie geleverd op basis van een dynamisch contract en vindt je een betere aanbieding? Dan kun je direct overstappen. Je betaalt daarbij nooit een opzegvergoeding.