Energie vergelijken & Energienieuws

Energietools

Energietools

Meer inzicht in energie

Actuele gasprijs in m³ en MWh

Bekijk de laatste koersen van de Nederlandse gasprijs in MWh en m³. Het gaat om een overzicht van actuele gasprijzen op de handelsmarkt waar energieleveranciers gas inkopen. De hoogte van de gasprijs op de handelsmarkt is sterk leidend voor de gasprijs die particulieren uiteindelijk betalen thuis. Dalen koersen langdurig? Dan worden variabele contracten ook goedkoper. Daalt de gasprijs? Dan daalt de stroomprijs mee.

Naar deze tool

Gasregio en gasregiotoeslag bepalen

De gasregio is in het leven geroepen om transportkosten van gas door te kunnen berekenen aan de klant. In principe is het zo dat hoe verder je van Groningen af zit, des te hoger de regiotoeslag is die je betaalt voor het transport van gas naar de woning of bedrijfspand. Benieuwd wat je gasregio en bijbehorende regiotoeslag is? Vul je postcode en huisnummer in en bekijk het.

Naar deze tool

Modelcontracten energie vergelijken

Bij de meeste energievergelijkers ontvang je een overzicht van vaste contracten die de verschillende energieleveranciers aanbieden. Niet iedereen is op zoek naar een vast contract en energieleveranciers bieden, zeker in tijden van energiecrisis, veel minder- of geen vaste contracten aan. Daarom hebben we een actueel overzicht samengesteld van de tarieven voor variabele (model)contracten die de verschillende energieleveranciers aanbieden.

Naar deze tool

Netbeheerder en netbeheerderskosten vinden met postcode

Een netbeheerder is verantwoordelijk voor onderhoud van het energienet en levering van energie in een bepaalde regio. Gebruikers van energie in de regio betalen de netbeheerder daarvoor. De energieleverancier rekent deze kosten door in de maandelijkse rekening. Netbeheerkosten zijn verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de totale kosten en zijn per netbeheerder verschillend. Zien wie je netbeheerder is en welke kosten deze rekent? Vul een postcode en huisnummer in en bekijk het.

Naar deze tool

Opbouw energietarieven met en zonder energiemaatregelen

Energietarieven bestaan naast leveringstarieven ook uit netbeheerderskosten en overheidsheffingen of belastingen. Met de tijdelijk btw-verlaging van 21% naar 9% op energie in 2022, bestaat het energietarief voor zowel gas als stroom voor ongeveer 40% uit leveringskosten, 40% uit overheidsheffingen en 20% uit netbeheerdersksoten. Met de standaard btw van 21% beslaan de overheidsheffingen net het grootste deel van de kosten (44%).

Naar deze tool

Opzegvergoeding energiecontract berekenen

Stap je voortijdig over van energieleverancier? Dan betaal je meestal een opzegvergoeding. Bereken hier hoe hoog jouw opzegvergoeding op dit moment is.

Naar deze tool

Stadsverwarming berekenen en vergelijken

De kosten voor stadsverwarming vergelijken met de huidige gasprijzen? Dan moet het verbruik van warmte in GJ en tapwater in m3 omgerekend worden. Omdat de reguliere gasprijzen berekend worden per m3, rekenen we het warmte- en tapwater verbruik om naar m3 gas. Geef je verbruik op en bekijk hoe jouw kosten zich verhouden tot die van reguliere gasgebruikers.

Naar deze tool

Watt (W) omrekenen naar kWh, Ampère of GJ

Reken watt (W) om naar kilowattuur (kWh), Ampère (A) of Gigajoule (GJ). Bereken verbruikskosten van apparatuur door piekvermogen op te geven en bekijk kosten.

Naar deze tool