Groene energie vergelijken

Groene energie vergelijken? Vul de benodigde gegevens in.

Om groene energie te kunnen vergelijken zijn onderstaande gegevens nodig om links te kunnen aanmaken.

Dé Energievergelijker

Alle unieke energievergelijkers
Eenmaal gegevens invoeren
Overal vergelijken
Minimale tijdsbesteding
Maximale besparing
Bespaar tot €480 op energie

Groene energie vergelijken met Dé Energievergelijker

Elke energievergelijker biedt inmiddels de mogelijkheid om resultaten te sorteren op het 'groene karakter' van de energiepakketten. Op basis hiervan is het vergelijken van groene energie snel gedaan. Bij het vergelijken van groene energie komt echter meer kijken dan alleen het maken van een vergelijking. Bijna iedere Nederlandse energieleverancier biedt wel een echt groen product aan (let er wel op dat u geen energiepakket afneemt waarin sjoemelstroom verwerkt is), maar niet iedere energieleverancier werkt daadwerkelijk mee aan de transitie naar duurzame energievoorzieningen. Het lijkt niet meer dan logisch dat wanneer u groene energie afneemt, u niet graag onbedoeld investeert in bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe kolencentrale. Het is daarom belangrijk ook goed te bedenken of u niet liever overstapt naar een daadwerkelijk duurzame energieleverancier. Anderzijds is het antwoord op de vraag wat voor u de beste energieleverancier is, afhankelijk van meer factoren dan alleen het aanbod van duurzame energie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kostenplaatje.

Wanneer u wenst over te stappen naar een duurzame energieleverancier blijven er maar een handjevol energieleveranciers over om naar over te stappen. De meeste energievergelijkers geven echter ook resultaten van niet duurzame energieleveranciers weer wanneer groene energie vergeleken wordt. Een tweede probleem is dat veel energievergelijkers energiepakketten welke sjoemelstroom bevatten, nog steeds tonen onder het zoekresultaat van groene energie.

Echt groene energie of sjoemelstroom?

Veel groene energie is niet echt groen maar 'vergroend'. Vergroende energie, ook wel sjoemelstroom genoemd, is grijze energie waarvoor door de energieleverancier een groen certificaat is aangeschaft. Omdat dit momenteel nog steeds niet tegen de wet is en deze manier van 'vergroenen' nog steeds goedkoper is dan het daadwerkelijk opwekken van groene energie, wordt van deze manier van handelen nog steeds volop gebruik gemaakt. Hierdoor geeft het vergelijken van groene energie bij verschillende energievergelijkers nog steeds een vertekend beeld. Voor veel energiepakketten die zogenaamd groen zijn wordt namelijk gebruik gemaakt van deze inkooptechniek. Indien u wilt overstappen naar een daadwerkelijk groene energiepakket raden wij u aan handmatig de stroometiketten van de verschillende energiepakketten te bekijken. Wanneer blijkt dat de stroom (mede) afkomstig is van waterkracht levert dit energiepakket sjoemelstroom. De veiligste manier om aan een groen energiepakket te komen is door de overstap te maken naar een duurzame energieleverancier.

Duurzame energieleveranciers

In Nederland is maar een handjevol energieleveranciers beschikbaar die daadwerkelijk duurzaam zijn. Momenteel zijn dit:

DE Unie
Pure Energie
Qurrent
Vandebron
Greenchoice
KAS Energie
Eneco

Bron: WISE Nederland

Stap na het maken van de energievergelijking over naar een van deze energieleveranciers indien u gebruik wenst te gaan maken van een duurzame energieleverancier. Het goedkoopste pakket van een echte duurzame energieleverancier is doorgaans niet meer dan 40-50 euro duurder op jaarbasis. Dit is dan wel een actiepakket met welkomstkorting welke via een energievergelijker afgesloten dient te worden en niet beschikbaar is via de energieleverancier zelf.

Groene energievergelijkers

Zoals gezegd bieden veel energievergelijkers een overzicht van zowel groene als vergroende energie wanneer bij hen groene energie vergeleken wordt. De energievergelijkers die een overzicht geven van alleen echt groene energiepakketten van duurzame energieleveranciers zijn momenteel:

Gaslicht.com (na selecteren stroom - groen en gas - groen)
Totaalbesparen.com (groene energie vergelijken)
Wisenederland.nl (groene energie vergelijken)
Consumentenbond.nl (na selecteren duurzaamheid minimaal 75%)

Wanneer u dus van plan bent over te stappen naar een groen energiepakket raden wij u graag aan om:

a) Alleen over te stappen naar een duurzame energieleverancier, of
b) Gebruik te maken van een echt groene energievergelijker (let er wel op dat niet bij iedere energievergelijker direct de juiste resultaten getoond worden)

Op deze manier weet u zeker dat niet teveel betaald voor een product dat niet is wat u ervan verwacht. Ook stimuleert u de ontwikkeling van nieuwe duurzame energievoorzieningen wanneer u zich aan deze punten houdt.