Energie vergelijken & Energienieuws

Energie vergelijken

Energie vergelijken

100% onafhankelijk energieprijzen vergelijken

Achtergrond

Het laatste energienieuws

Salderingsregeling wordt toch afgebouwd

Salderingsregeling wordt toch afgebouwd

De nieuwe coalitie bestaande uit PVV, VVD, NSC en BBB heeft bekend gemaakt de salderingsregeling tóch te willen gaan afschaffen. En wel in één keer in het jaar 2027.

Lees meer

Maatregelen tegen vol stroomnet

Maatregelen tegen vol stroomnet

De overheid en netbeheerders maatregelen aangekondigd om het stroomnet sneller uit te breiden en slimmer te gebruiken om netcongestie te voorkomen.

Lees meer

Geld verdienen door het stroomnet te ontlasten: Zonneplan regelt het

Geld verdienen door het stroomnet te ontlasten: Zonneplan regelt het

Zonneplan lanceerde Powerplay. Met dit algoritme zorgt het bedrijf ervoor dat jij meer verdient aan zonnepanelen én dat een thuisbatterij ineens wél uit kan.

Lees meer

Antwoord op veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Normaal gesproken zijn op een willekeurig adres enkele tientallen aanbiedingen beschikbaar. Tijdens de energiecrisis zijn energieleveranciers gestopt met het aanbieden van vaste contracten en bieden zij alleen nog de standaard modelcontracten met variabel tarief. Het aanbod is daardoor extreem geslonken. Energieleveranciers hebben eind 2022 al wel aangegeven snel weer vaste contracten te willen aanbieden.
Heb je een energiecontract afgesloten waarbij je een welkomstkorting krijgt? Dan wordt deze verrekend op je eindafrekening. Heb je een contract van een jaar afgesloten? Dan wordt de korting dus verrekend aan het einde van het leveringsjaar. Het is dus niet zo dat je het bedrag als cashback op je bankrekening ontvangt. Moet je bijbetalen? Dan wordt daarvoor de korting eerst ingezet. Krijg je al geld terug? Dan komt daar de korting nog eens bovenop en ontvang je dus nog meer.
Wanneer je niet op tijd overstapt van energieleverancier en je energie geleverd wordt op basis van een modelcontract, veranderd er niets. Dat is anders wanneer je energie geleverd krijgt op basis van een vast contract met vaste leveringstarieven. Je wordt dan automatisch overgezet naar het modelcontract bij je energieleverancier en betaald dan een stuk meer. Hiervan krijg je gelukkig wel ruim op tijd bericht van je energieleverancier.
Het beste is om over te stappen van energieleverancier per einddatum van je contract. Eerder overstapen kan, maar dan betaal je een opzegvergoeding van maximaal €50 per resterend jaar per product. De jaren worden daarbij naar boven afgerond. Krijg je energie geleverd op basis van een modelcontract? Dan kun je altijd direct overstappen omdat je nergens aan vastzit. De energieleverancier hanteert dan wel een opzegtermijn van 30 dagen.
Wanneer je je binnen de wettelijke bedenktermijn van 14 dagen bedenkt, kun je de overstap kosteloos en zonder opgaaf van redenen stopzetten. Dit doe je door je energieleverancier hiervan op de hoogte te stellen. Het sturen van een e-mail is daarvoor mogelijk, maar beter bel je de energieleverancier om alles direct telefonisch af te handelen. Je krijgt dan ook meteen een bevestiging van de annulering.