Energie vergelijken & Energienieuws

Energie vergelijken

Energie vergelijken

100% onafhankelijk energieprijzen vergelijken

Achtergrond

Het laatste energienieuws

Er kan weer bespaard worden door over te stappen

Er kan weer bespaard worden door over te stappen

Overstappen kan weer lonen, ook met het prijsplafond. Energietarieven kun je tegenwoordig bekijken bij de ACM met de Monitor Consumentenmarkt Energie.

Lees meer

Welke energieleverancier is momenteel de goedkoopste?

Welke energieleverancier is momenteel de goedkoopste?

Welke energieleverancier is op dit moment de goedkoopste? Dat zijn Budget Energie en aanbieders van dynamische energiecontracten zoals de ANWB en Frank.

Lees meer

Kans op stroomtekorten na 2030

Kans op stroomtekorten na 2030

Netbeheerder TenneT waarschuwt dat de kans op stroomtekorten na 2030 aanzienlijk toeneemt. Tot nu toe is er in Nederland nog nooit een gecontroleerde stroomonderbreking geweest verteld TenneT.

Lees meer

Antwoord op veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Normaal gesproken zijn op een willekeurig adres enkele tientallen aanbiedingen beschikbaar. Tijdens de energiecrisis zijn energieleveranciers gestopt met het aanbieden van vaste contracten en bieden zij alleen nog de standaard modelcontracten met variabel tarief. Het aanbod is daardoor extreem geslonken. Energieleveranciers hebben eind 2022 al wel aangegeven snel weer vaste contracten te willen aanbieden.
Heb je een energiecontract afgesloten waarbij je een welkomstkorting krijgt? Dan wordt deze verrekend op je eindafrekening. Heb je een contract van een jaar afgesloten? Dan wordt de korting dus verrekend aan het einde van het leveringsjaar. Het is dus niet zo dat je het bedrag als cashback op je bankrekening ontvangt. Moet je bijbetalen? Dan wordt daarvoor de korting eerst ingezet. Krijg je al geld terug? Dan komt daar de korting nog eens bovenop en ontvang je dus nog meer.
Wanneer je niet op tijd overstapt van energieleverancier en je energie geleverd wordt op basis van een modelcontract, veranderd er niets. Dat is anders wanneer je energie geleverd krijgt op basis van een vast contract met vaste leveringstarieven. Je wordt dan automatisch overgezet naar het modelcontract bij je energieleverancier en betaald dan een stuk meer. Hiervan krijg je gelukkig wel ruim op tijd bericht van je energieleverancier.
Het beste is om over te stappen van energieleverancier per einddatum van je contract. Eerder overstapen kan, maar dan betaal je een opzegvergoeding van maximaal €50 per resterend jaar per product. De jaren worden daarbij naar boven afgerond. Krijg je energie geleverd op basis van een modelcontract? Dan kun je altijd direct overstappen omdat je nergens aan vastzit. De energieleverancier hanteert dan wel een opzegtermijn van 30 dagen.
Wanneer je je binnen de wettelijke bedenktermijn van 14 dagen bedenkt, kun je de overstap kosteloos en zonder opgaaf van redenen stopzetten. Dit doe je door je energieleverancier hiervan op de hoogte te stellen. Het sturen van een e-mail is daarvoor mogelijk, maar beter bel je de energieleverancier om alles direct telefonisch af te handelen. Je krijgt dan ook meteen een bevestiging van de annulering.