Energie vergelijken & Energienieuws

Geld verdienen door het stroomnet te ontlasten: Zonneplan regelt het

Geld verdienen door het stroomnet te ontlasten: Zonneplan regelt het

Geld verdienen door het stroomnet te ontlasten: Zonneplan regelt het

Grote kans dat het je niet ontgaan is: Zonneplan lanceerde onlangs Powerplay. Met dat aansturingsalgoritme zorgt het energiebedrijf ervoor dat jij meer verdient aan je zonnepanelen én dat een thuisbatterij ineens wél uit kan. Sterker nog: er blijkt in de praktijk al gauw meer dan 100 euro per maand mee te verdienen! En dat allemaal doordat jij helpt het elektriciteitsnet te stabiliseren en een verdere groei van hernieuwbare energie te maken. Laten we eens verder inzoomen op dat Powerplay-algoritme: wat is het, wat doet het en waarom wil jij het ook hebben?

Eerst even kort over Zonneplan, het bedrijf dat Powerplay ontwikkelde en aanbiedt. Zonneplan ken je wellicht als grote installateur van zonnepanelen. Maar de afgelopen jaren heeft het bedrijf bepaald niet stilgezeten. Sinds 2021 biedt het als een van de eersten in Nederland dynamische energiecontracten aan en een jaar later volgde ook een eigen, slim aanstuurbare laadpaal. Daar kwam in januari van dit jaar de Nexus thuisbatterij bij, die gelijktijdig geïntroduceerd werd met Powerplay. En vervolgens ging het snel, want vorige maand startte het energiebedrijf uit Zwolle met Powerplay-aansturing van zonnepanelenomvormers. Het doel van Zonneplan? Alle Nederlandse huishoudens niet alleen laten bijdragen aan, maar ook laten profiteren van de energietransitie, dankzij technologie.


Wat is Powerplay?

En met die energietransitie gaat het hard. Drie miljoen Nederlandse huizen hebben al zonnepanelen en zowel op land als zee neemt het aantal windmolens gestaag toe. Samen zorgen ze ervoor dat we steeds vaker op volledig CO2-vrij geproduceerde stroom kunnen draaien. Sterker nog: er ontstaan zelfs regelmatig momenten waarop er té veel duurzame stroom wordt geproduceerd. Dat leidt tot grote druk op het elektriciteitsnet, omdat we onze vraag nog niet goed afstemmen op de beschikbaarheid van deze groene stroom. Zonde, want vooral in de avonduren gebruiken we vaak nog volop vervuilende, grijze stroom uit met name gascentrales.

Daarop heeft Zonneplan met Powerplay het antwoord ontwikkeld. Powerplay geeft jou namelijk indirect toegang tot bepaalde energiemarkten waartoe je als consument normaal gesproken geen toegang hebt. Dus je profiteert niet alleen van de lage uurprijzen die een dynamisch contract, zoals Zonneplan Energie vaak kenmerkt, maar ook van realtime prijzen die elk kwartier of soms zelfs elke minuut kunnen veranderen. Hoe nijpender de situatie op het elektriciteitsnet, hoe interessanter de prijzen om juist op dat moment extra stroom af te nemen of juist minder te leveren.


Thuisbatterij en uitschakelende zonnepanelen

Deze prijzen variëren zo sterk dat het onmogelijk zou zijn om daar zelf met de hand op in te spelen. Daarom regelt het Powerplay-algoritme van Zonneplan de aansturing volautomatisch. En dan gaat het niet om je wasmachine of vaatwasser - het zou raar zijn als deze telkens een kwartiertje aan zouden gaan en dan weer uit - maar om ‘assets’ die écht impact maken. Is er sprake van een stroomoverschot? Dan kan Powerplay tijdelijk de stroomproductie van je zonnepanelen staken. Je krijgt dan een - veelal hoge - vergoeding om géén zonnestroom te leveren. En met de Nexus thuisbatterij van Zonneplan werkt het zelfs twee kanten op: Powerplay laat de batterij opladen bij overschotten en weer terugleveren bij tekorten. De demobatterij die je via de website van Zonneplan kunt volgen verdiende op die manier in minder dan een half jaar al meer dan duizend euro!

Later dit jaar gaat Zonneplan ook haar eigen laadpalen aansturen met Powerplay. En apparaten van andere merken, zoals omvormers, batterijen en andere laadpalen, volgen eveneens spoedig. Powerplay is beschikbaar voor iedereen die gebruikmaakt van Zonneplan Energie. Heb jij nog niet zo’n slim energiecontract? Stap dan over via zonneplan.nl/energie.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren