Energie vergelijken & Energienieuws

56 procent Duits stroom duurzaam opgewekt

56 procent Duits stroom duurzaam opgewekt

56 procent Duits stroom duurzaam opgewekt

In Duitsland is afgelopen jaar een belangrijke mijlpaal bereikt, 56% van de elektriciteit die in het land verbruikt werd, kwam uit duurzame bronnen zoals wind- en waterkracht. Hiermee is dit de eerste keer dat Duitsland meer dan de helft van de verbruikte stroom op duurzame manier heeft opgewekt. Dat is belangrijk voor het land omdat het de bedoeling is kernenergie af te bouwen. Ook voor Europa is dit belangrijk, aangezien Duitsland de grootste vervuiler is. In Nederland schommelen we rond de 50% van de stroom die duurzaam is opgewekt.


De situatie in Nederland

In Nederland bleef het aandeel hernieuwbare energie rond de 50% steken. Wij moeten het vooral hebben van stroom opgewekt in windmolenparken. En daar staan er ook voor dit jaar weer meerdere in de agenda. De verwachting is dan ook dat ook Nederland het komende jaar ruim meer dan de helft van de verbruikte stroom duurzaam heeft opgewekt. Helaas zit daar dan nog wel het misleidende ‘bio’massa bij in.


Duitsland grootste energieverbruiker Europa

Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, werkt aan klimaatneutraliteit tegen 2045. Daarnaast is het land bezig met het stoppen van kernenergie. Het afgelopen jaar zijn er een boel windmolens bijgebouwd in Duitsland en ook waterkrachtcentrales hebben goede zaken gedaan doordat er veel regenval is geweest. Ook voor het komende jaar staan er weer een boel nieuwe windmolens op de agenda.

Omdat Duitsland de grootste energieverbruiker is in Europa, is het ook voor buurlanden goed nieuws dat er steeds meer duurzame energie wordt opgewekt. Ook buurlanden van Duitsland, waaronder Nederland, krijgen minder vervuilde lucht binnen uit Duitsland. Jammer genoeg wordt biomassa nog steeds als ‘duurzaam’ opgemerkt door Europa, terwijl het dat geenszins is en de uitstoot van biomassa sterker is dan die van kolen.


De Duitse Energiewende

De 'Energiewende' is de naam voor de energietransitie in Duitsland. Dit is een ambitieus plan om Duitsland energievoorziening te verduurzamen, met een focus op wind, zon en minder kolen, olie en gas. Helaas moet ook kernenergie eraan geloven in dit plan. Doordat Duitsland stopt met kernenergie, zal de uitstoot van schadelijke stoffen stijgen. De energie die niet meer wordt opgewekt met behulp van kernenergie zal namelijk op een andere manier moeten worden opgewekt. En dat zal dan vooral gebeuren door het verbranden van bomen, gas en kolen. Deze manieren van stroomopwekking zijn een stuk schadelijker dan het geval is bij kernenergie.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren