Eneco verlaagt stroomtarief tot onder prijsplafond
Energieleverancier Eneco verlaagt de stroomtarieven tot net onder het prijsplafond, tot net iets meer dan €0,39 per kWh. Het prijsplafond is vastgesteld op €0,40 per kWh. De nieuwe tarieven gaan helaas alleen gelden voor klanten die in april van dit jaar nieuwe tarieven krijgen. Dat zijn de klanten die energie geleverd krijgen middels een variabel contract. Ook voor nieuwe klanten wordt het dan aantrekkelijk over te stappen naar Eneco. Maar de verwachting is dat ook andere grotere energieleveranciers de prijzen gaan verlagen, in navolging van Budget Energie en Eneco. De overheid profiteert hiervan doordat minder geld uitgegeven wordt aan het prijsplafond. De aangekondigde prijsverlaging is het gevolg van de gasprijs die al langere tijd op een gunstig niveau staat.
Prijsverlaging niet voor alle klanten van toepassing
De prijsverlaging komt niet alle klanten van Eneco ten goede. Bestaande klanten die een vast contract hebben afgesloten kunnen niet profiteren van de prijsdalingen. Zij hebben er immers voor gekozen de tarieven voor een langere periode vast te zetten. Klanten die energie geleverd krijgen middels een variabel contract, gaan wel profiteren van de lagere tarieven. Voor hen gaan de nieuwe leveringstarieven in per 1 april 2023.
Voor huishoudens die minder verbruiken dan vastgesteld voor het prijsplafond, verandert er nauwelijks iets. Zij ontvingen namelijk al compensatie voor het totale energieverbruik in de vorm van het prijsplafond. Voor huishoudens die meer gebruiken dan het prijsplafond, verandert er wel wat. Zij gaan namelijk over het gedeelte aan teveel gebruikte energie een stuk minder betalen dan voorheen. Voor deze groep gaan de leveringstarieven voor geleverde energie boven het prijsplafond ervoor zorgen dat de kosten bijna 50% lager uitvallen. In het geval van huishoudens die minder verbruiken dan het prijsplafond, is het de overheid die profiteert van de lagere tarieven. Zij hoeven immers geen extra kosten te dragen doordat de tarieven onder het prijsplafond liggen.
Gaan andere energieleveranciers volgen?
Het was Budget Energie die de tarieven als eerste verlaagde tot onder het prijsplafond. Tegelijkertijd kozen steeds meer energieleveranciers ervoor energie ook te gaan leveren middels een zogenaamd dynamisch contract waarbij de energieprijzen dagelijks opnieuw vastgesteld worden voor de volgende dag. De verwachting is dat ook andere (grotere) energieleveranciers binnenkort gaan volgen. De kans is anders aanzienlijk dat zij veel klanten gaan verliezen aan de goedkopere leveranciers.
Overheid profiteert van prijsverlagingen
Doordat de nieuwe leveringstarieven vastgesteld zijn onder het niveau van het prijsplafond, profiteert de overheid volop doordat zij veel minder hoeft te reserveren voor subsidies op energie. De verwachting is dat het voorgestelde budget voor het prijsplafond niet opgemaakt wordt. Vooral de overheid profiteert dus uiteindelijk van de lagere tarieven.