Energie vergelijken & Energienieuws

Energie tegen inkoopprijs, het dynamische energiecontract

Energie tegen inkoopprijs, het dynamische energiecontract

Energie tegen inkoopprijs, het dynamische energiecontract

TIP: Bekijk onze nieuwe energievergelijker voor dynamische energietarieven.

Steeds meer energieleveranciers bieden een zogenaamd dynamisch energiecontract. Hoewel voor de energiecrisis vooral vaste contracten populair (en voordelig) waren, werden dat al snel variabele contracten. Maar ook aan een variabel kleeft het nadeel dat de inkoopstrategie van de energieleverancier van grote invloed is op de te betalen premie. Koopt deze (noodgedwongen) energie op in een dure periode? Dan wordt dit later doorberekend aan de klant. Koopt de leverancier goedkoper energie in? Dan merken klanten dat ook pas later op de energierekening.

Daarom kiezen steeds meer huishoudens voor een dynamisch energiecontract. Met een dynamisch energiecontract betalen gebruikers de energieprijs die op dat moment geldt. Zo is bijvoorbeeld stroom op een zonnige en winderige dag in de middag een stuk goedkoper dan normaal. Er zijn zelfs situaties bekend waarin de stroomprijs kort negatief is. Met andere woorden, je krijgt dan betaald om stroom te verbruiken.

Een groot voordeel van het dynamisch energiecontract is dat je je energieverbruik kunt afstemmen op de actuele marktprijzen. Je kunt dan bijvoorbeeld de was doen op een tijdstip waarop stroom een stuk goedkoper is. En dat scheelt veel! Steeds meer energieleveranciers, maar ook tussenpartijen, bieden een dynamisch energiecontract voor consumenten.


Aanbieders van een dynamisch energiecontract

De eerste aanbieders van een dynamisch energiecontract waren Easy Energy en Frank energie. Tegenwoordig zijn daar ook Nieuwe stroom en de ANWB bijgekomen. Deze energieleveranciers verdienen niet op de geleverde energie, maar op de vaste kosten die zij rekenen. Om te achterhalen welke energieleverancier het goedkoopste dynamische contract biedt, zul je dus moeten kijken naar de vaste kosten die de aanbieders in rekening brengen. Op het moment variëren deze kosten tussen de € 4,50 per product per maand bij Easy Energy en € 15 per maand bij Nieuwestroom. Omdat deze vaste tarieven geregeld veranderen en bijvoorbeeld ook afhankelijk zijn van de btw, is het handig de actuele vaste kosten eerst zelf te vergelijken.


Tarieven bijhouden en inspelen op ontwikkelingen

De actuele tarieven worden vastgesteld op urenbasis. Dat houdt in dat de tarieven elk uur wijzigen. In principe is het zo dat wanneer de vraag laag is en het aanbod hoog, de tarieven naar beneden gaan. De tarieven voor stroom bijvoorbeeld dalen nog regelmatig onder het prijsplafond waardoor je zelfs met het prijsplafond op bepaalde tijdstippen nog kunt besparen. Dit is vooral zo in de nacht, maar ook rond het middaguur. Daarnaast is de stroomprijs aanzienlijk lager wanneer het aanbod toeneemt. Dat is bijvoorbeeld zo op een zonnige en winderige dag doordat zonnepanelen en windmolens veel stroom leveren aan het net.

Vooral op grootverbruikers zoals een elektrische auto kan veel bespaard worden met een dynamisch energiecontract. Wanneer je een elektrische auto ‘s nachts oplaadt in plaats van overdag, bespaar je namelijk al snel 30% op de energieprijs.


Nadelen van een dynamisch energiecontract

Aan het dynamisch energiecontract zitten niet alleen voordelen. De energieprijzen zijn sinds de oorlog in Oekraïne namelijk geregeld extreem volatiel. Dat wil zeggen dat de tarieven zelf op urenbasis met top wel 10% kunnen uitschieten. Er kunnen daardoor ook dagen bijzitten waarop het voordeliger geweest zou zijn een vast (maand)tarief te hebben. Wanneer je je energieverbruik echter afstemt op de actuele marktprijzen, is de kans dat een variabel of vast contract goedkoper is, zeer klein.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren