Energie vergelijken & Energienieuws

Vattenfall verhoogt leveringstarieven stadsverwarming met 115%

Vattenfall verhoogt leveringstarieven stadsverwarming met 115%

Vattenfall verhoogt leveringstarieven stadsverwarming met 115%

Per 1 januari 2023 verhoogt Vattenfall de leveringstarieven voor stadsverwarming met 115%. Doordat huishoudens gecompenseerd worden middels het prijsplafond dat op dezelfde datum ingaat, gaan zij er niet heel veel van merken. De gemiddelde rekening stijgt met ‘slechts’ €375 op jaarbasis. Dit geldt alleen tot het maximale verbruik zoals vastgesteld voor het prijsplafond. Het maximumverbruik voor het prijsplafond is voor 2023 vastgesteld op 37GJ. Verbruik je meer dan 37GJ? Dan betaal je over de extra verbruikte energie meer dan het dubbele van 2022. Je energierekening kan daardoor extreem hoog uitvallen.


Leveringstarief van €35 per GJ naar €76

Stadsverwarming wordt berekend op basis van een verbruik in GJ, in sommige gevallen in combinatie met verbruik van tapwater dat ook weer om te rekenen is naar GJ. Dit zijn de variabele leveringstarieven. Deze zijn verantwoordelijk voor veruit het grootste deel van de te betalen rekening.

Voor gebruikers van Vattenfall stadsverwarming wordt het leveringstarief per 1 januari 2023 verhoogd van €35,50 naar €76,45 per GJ. Dat is een stijging van 115%. Hoewel deze stijging extreem is, valt deze waarschijnlijk nog binnen het nog vast te stellen maximumtarief door de ACM. Dat komt doordat de prijs voor stadsverwarming gekoppeld is aan de gasprijs en de gasprijs op het moment erg hoog is. Deze ligt op het moment 40% hoger dan op 1 december 2021, namelijk op €142 per GWh op moment van schrijven, tegenover €105 per GWh op 1 december 2021. Dat is percentueel nogal een verschil met de aangekondigde prijsstijgingen. Het kan zo zijn dat de ACM een lager maximaal tarief vaststelt.

Naast de variabele leveringstarieven betalen huishoudens ook vaste kosten aan Vattenfall. Ook de vaste kosten stijgen sterk, maar niet met meer dan 100% zoals het geval is voor de leveringstarieven.


Gebruiksonafhankelijk tarief van €445 naar €555

Het grootste deel van de vaste kosten die huishoudens betalen bestaat uit het gebruiksonafhankelijk tarief. Ook dit tarief stijgt in 2023 sterk, namelijk van €445 op jaarbasis naar €555. Dat is een stijging van 25%. Deze stijging is een stuk hoger dan de inflatie.


Meettarief van €24 naar €30

Ook het meettarief stijgt sterk, namelijk van €24,74 op jaarbasis in 2022, naar €30,75. Ook dat is een stijging van 25%. Omdat het meettarief relatief laag is, merken huishoudens van deze stijging niet veel.

Huishoudens die gebruik maken van stadsverwarming kunnen daar niet vanaf stappen. Overstappen van energieleverancier is dus geen optie. Vooral voor huishoudens met een verbruik hoger dan gemiddeld, zal de prijsstijging zwaar kunnen vallen. Per 1 juli 2023 worden er weer nieuwe leveringstarieven vastgesteld. Hopelijk zullen de leveringstarieven tegen deze tijd lager uitvallen door een dalende gasprijs. De kans dat ook de vaste kosten meegaan naar beneden is dan helaas weer erg klein.

Bij deze zijn huishoudens met stadsverwarming van Vattenfall gewaarschuwd: per 1 januari 2023 betaal je 115% meer voor de levering van warmte wanneer je verbruik boven de grens van 37GJ uitkomt! Omdat overstappen niet kan, blijft het verlagen van je energieverbruik de enige optie.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren