Energie vergelijken & Energienieuws

2023 belooft recordjaar te worden voor de warmtepomp

2023 belooft recordjaar te worden voor de warmtepomp

2023 belooft recordjaar te worden voor de warmtepomp

Rond 1 september 2023 zijn er in Nederland ongeveer evenveel warmtepompen geplaatst als in 2022. En met nog enkele maanden te gaan lijkt het erop dat 2023 een nieuw recordjaar wordt voor de warmtepomp. Hieraan liggen verschillende oorzaken ten grondslag. Allereerst is het bij veel huishoudens doorgedrongen dat gasprijzen niet veel meer gaan zakken en dus altijd relatief hoog zullen blijven. Daarnaast biedt de overheid een subsidie voor de aanschaf van de warmtepomp. Verder is ook de wens te verduurzamen steeds meer bepalend voor veel huishoudens.


Subsidie op de warmtepomp

Indien de warmtepomp die je wilt aanschaffen voldoet aan enkele wettelijke vereisten, kun je voor de aanschaf en installatie een subsidie aanvragen van tussen de € 500 en € 2.500, afhankelijk van het type warmtepomp.

Enkele van die vereisten zijn dat de warmtepomp vermeld staat op de Meldcodelijst warmtepompen, het een nieuwe waterpomp betreft en deze niet langer dan 24 maanden geleden aangeschaft is. Uiteraard dient de aanschaf bewezen te worden met een bon op eigen naam.


Hybride warmtepomp populairste

In eerdere jaren was het zo dat de warmtepomp zonder cv het meest geïnstalleerd werd. Dat kwam omdat nieuwbouwwoningen massaal voorzien werden van een warmtepomp. Door de stikstofcrisis wordt er in 2023 minder gebouwd en worden er logischerwijs ook minder warmtepompen geplaatst in nieuwbouwwoningen.

De hybride warmtepomp werkt samen met een bestaand cv en is daardoor zeer geschikt voor bestaande woningen. Doordat de gasprijs blijvend relatief hoog is en waarschijnlijk ook nooit meer helemaal teruggaat naar het oude niveau, kiezen steeds meer huishoudens in een bestaande woning ervoor een warmtepomp te installeren. En deze combinatie van minder nieuwbouwwoningen en meer aanvragen voor bestaande woningen, zorgt er nu dus voor dat in 2023 voor het eerst meer hybride warmtepompen worden geplaatst.


Wat doet een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warme uit zijn omgeving en zet deze om naar een bruikbare temperatuur en verwarmt daarmee water. Met dit verwarmde water kun je vervolgens een douche nemen of de verwarming aanzetten.

Een eerder veelgehoorde klacht was dat het vermogen van de verschillende waterpompen ernstig tekort zou schieten en er dus niet voldoende warm water beschikbaar was in huizen met een volledig elektrische waterpomp (zonder verbinding met de cv). Doordat het vermogen van waterpompen steeds groter wordt, beginnen ook deze klachten langzaamaan te verdwijnen.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren