Energie vergelijken & Energienieuws

Kosten stadsverwarming dubbel zo hoog als bij normaal energiecontract

Kosten stadsverwarming dubbel zo hoog als bij normaal energiecontract

Kosten stadsverwarming dubbel zo hoog als bij normaal energiecontract

De kosten voor stadsverwarming van Vattenfall en Eneco zijn op het moment tot tweemaal hoger dan het geval is bij de energiecontracten die je onder andere hier kunt afsluiten. Niet alleen rekenen leveranciers van stadsverwarming hoge vaste kosten, ook de leveringstarieven zijn veel hoger dan het geval is bij andere contracten. Helaas voor de afnemers van stadswarmte is het (nog) niet mogelijk van de stadsverwarming af te stappen.


Vaste kosten stadsverwarming tot 10x hoger

Naast de exorbitante leveringskosten van stadsverwarming, rekenen Eneco en Vattenfall ook extreem hoge vaste kosten van ongeveer €600 op jaarbasis. Wanneer je dit vergelijkt met de vaste kosten die worden gerekend bij normale energiecontracten, is dit al snel een factor 5 tot 10 maal hoger. Zo rekent Budget Energie bijvoorbeeld €70 op jaarbasis (net als Oxxio) en rekent Powerpeers als één van de duurdere aanbieders, nog steeds (slechts) €110 per jaar voor de gasaansluiting.

Al met al houdt dit in dat je op maandelijkse basis alleen al €50 kwijt bent aan vaste kosten, nog voordat er iets geleverd wordt. In het geval van een normaal energiecontract bedraagt dit tussen de €6 en €10 op jaarbasis. Een aardig verschil dus.


Kosten stadsverwarming Vattenfall

Vattenfall rekent naast de €600 aan vaste kosten nog eens ruim €75 per geleverde GJ. Om deze prijs te kunnen vergelijken met die van een normaal energiecontract, moet de eenheid GJ eerst omgerekend worden naar de gangbare m3 die wordt gebruikt bij een gasaansluiting. Een GJ staat in dit geval gelijk aan 31,6 m3 gas.

Omgerekend bedraagt het tarief van de Vattenfall stadsverwarming per m3 dan (75/31,6) €2,37 per m3. Dat terwijl de gasprijzen al een tijd lang aan het zakken zijn en de meeste energieleveranciers een gasprijs hanteren van rond de €1,40 (net onder het prijsplafond). Dat is dus bijna tweemaal zo hoog.


Kosten stadsverwarming Eneco

Eneco gooit er met een GJ-tarief van maar liefst €91 nog een schepje bovenop. Omgerekend zijn afnemers van Eneco-stadsverwarming maar liefst €2,88 kwijt aan een m3 gas (91/31,6). Dat is dus een ruime verdubbeling ten opzichte van een gebruikelijk energiecontract.


Stadsverwarming afsluiten

Maar wat is hier als afnemen van stadverwarming nu aan te doen? Niet veel, maar hopen dat de nieuwe tarieven die op 1 januari 2024 worden vastgesteld lager liggen. Een alternatieve optie is om je woning compleet af te sluiten van de stadsverwarming. Je kunt dan bijvoorbeeld overschakelen op 100% elektrisch in huis. Meer over het opzeggen van de stadsverwarming vindt je bij Consuwijzer.

3 reactie(s)

 • Avatar
 • Avatar
  hr. Smits
  19 oktober 2023

  Ik begrijp het ook niet waarom de leveranciers van stadsverwarming zich zo anders vermarkten dan andere energieleveranciers. Het voelt niet rechtvaardig om een zo'n hoge vaste last te betalen, en daarbovenop nog eens een niet te verklaren hoog tarief voor de geleverde stadswarmte per GJ (bijna 2x zo hoog...). Ik ga hierover zeker nog contact leggen met Vattenfall. Ben benieuwd hoe ze dit zeggen te verklaren, en hoe ze naar voren gaan komen met hun nieuwe tarieven per 1 januari... En dat terwijl stadsverwarming als 'duurzaam' te boek staat - nou, als klant wordt je er absoluut niet beter van op deze manier.

 • Avatar
  h.r.Stok
  04 oktober 2023

  Dit is nu typisch de Roverheid in actie, prijsafspraken voor een jaar terwijl de gasprijs fors gedaald is.
  waarom moeten mensen met stadsverwarming 10x hogere vaste kosten en een dubbele gasprijs verrekend in de gigajoules betalen? pure diefstal en we kunnen er niets aan doen.Waar blijft de rechtvaardigheid?

Reageren