Zonnepanelen? Je verdient er in 2027 niets meer aan
Opnieuw slecht nieuws voor huishoudens met zonnepanelen: vanaf 2027 levert het terugleveren van zonnestroom vrijwel niets meer op. Dit was al zo goed als duidelijk, maar wordt nog maar eens bevestigd. Ook Eneco heeft nu bevestigd dat de vergoeding voor teruggeleverde stroom na het einde van de salderingsregeling drastisch keldert. Wat gaat er gebeuren en wat kun je doen?
Nu is de salderingsregeling nog van kracht: je krijgt voor elke kilowattuur die je teruglevert hetzelfde tarief als wat je betaalt, vaak rond de 24 cent. Maar in 2027 is dat voorbij wanneer de salderingsregeling afloopt. Greenchoice en Eneco bieden vanaf dat moment nog maar 0,25 cent per kilowattuur, en Innova Energie iets meer met 0,30 cent. Het terugleveren van 10 kWh levert dan nog maar 2,5 cent op! Nu is dat nog ongeveer 10 keer meer. Voor een huishouden met tien panelen, dat jaarlijks zo’n 2380 kilowattuur teruglevert, levert dit nog geen 7 euro per jaar op – een schijntje vergeleken met de honderden euro’s die je nu kunt besparen. Er wordt zelfs gewaarschuwd dat je in extreme gevallen geld kunt verliezen door terugleverkosten die hoger zijn dan de vergoeding op bepaalde momenten. Op die momenten is het dus voordeliger de zonnepanelen uit te schakelen.
Waarom zakt de vergoeding zo hard na de salderingsregeling?
Na het aflopen van de salderingsregeling krijgen huishoudens met zonnepanelen een vergoeding op basis van de op dat moment geldende tarieven. En doordat alle zonnepanelen op hetzelfde moment stroom terugleveren, zorgt dat voor overbelasting van het elektriciteitsnet. Op zonnige dagen leveren te veel panelen tegelijk stroom, die leveranciers vaak voor weinig of niets kunnen verkopen. Soms moeten ze zelfs betalen om ervan af te komen. Die kosten rekenen ze na het aflopen van de salderingsregeling door via terugleverkosten, en na 2027 wordt de vergoeding zelf zo laag dat terugleveren financieel niet meer loont. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verplicht leveranciers nog tot 2030 een ‘redelijke’ vergoeding te betalen – minimaal 50% van het kale tarief – maar dat blijkt in de praktijk nog geen halve cent te zijn.
Wat kun je doen?
De oplossing ligt in je eigen verbruik. Probeer je zonnestroom direct te gebruiken: zet de wasmachine aan of laad je elektrische auto op als de zon schijnt. Een thuisbatterij kan je overtollige stroom opslaan voor ’s avonds, maar kost al gauw een paar duizend euro. Een dynamisch energiecontract is ook een optie. Met dit type energiecontract betaal je geen terugleverkosten en krijg je de marktprijs vergoed.