Energie vergelijken & Energienieuws

Bio-energie gewonnen uit organisch materiaal

Bio-energie gewonnen uit organisch materiaal

Bio-energie gewonnen uit organisch materiaal

Het milieu en de natuur worden steeds meer vervuild door gassen die worden vrijgelaten, daarom wordt er nu steeds meer gewerkt aan bio-energie. Dit omdat bio-energie stukken beter voor zowel het milieu als de natuur is. Bio-energie wordt gewonnen uit organisch materiaal, ook wel biomassa genoemd. Bio-energie wordt gewonnen uit bijvoorbeeld groenteafval, tuinafval, mest en hout. Daarnaast kun je uit biomassa ook groen gas winnen. Dit doe je doormiddel van plantenresten samen met rioolslib en mest te vergassen of te vergisten, hieruit ontstaat dan ruw biogas. Tegenwoordig gebruiken ongeveer vijfenzeventig procent van de energieleveranciers duurzame energie die wordt gewonnen uit biomassa. Daarnaast zijn er ook al een aantal energieleveranciers die stroom aanbieden die voor een gedeelte zijn opgewekt uit biomassa.


Wat houdt bio-energie precies in?

Zoals hierboven al staat vermeld wordt bio-energie gewonnen uit organisch materiaal wat ook wel biomassa wordt genoemd. Een van de goedkoopste manieren om duurzame energie te produceren is door middel van het verbranden van biomassa. Omdat dit een van de goedkoopste manieren is maken veel elektriciteitscentrales er ook gebruik van. Doordat je bijvoorbeeld groenteafval, tuinafval, hout en mest verbrand komt er een bepaalde energie vrij, deze energie wordt dan ook bio-energie genoemd. Tijdens het verbranden van de soorten afval mag er geen sprake zijn van schadelijke milieu effecten. Dit geldt dan ook voor de gehele energievoorzieningskosten. Als er namelijk wel sprake is van schadelijke milieu effecten dan mag het ook niet ‘verkocht’ worden onder de naam bio-energie.
Daarnaast is bio-energie ook nog hernieuwbare energie. Dit omdat bio-energie afkomstig is van een onuitputtelijke bron, namelijk (indirect) de zon.


Duurzame energie

Sinds het jaar 2003 zitten er al enkele procenten biobrandstof in de brandstof. In 2020 moet de brandstof voor zowel diesel als benzine voor 10 procent aan biobrandstof bestaan. Hierdoor gaan we langzaam naar brandstof dat is ontstaan uit biomassa. Biomassa kan namelijk voor de productie van biodiesel en bio-ethanol als basis dienen. Hierdoor creëer je een brandstof dat voor een gedeelte is gewonnen uit biomassa. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook al een aantal duurzame openhaarden. Deze openhaarden verbranden dan de meest schoon mogelijke soorten hout. Hierdoor levert de openhaard een nuttige bijdrage aan de duurzame energie. Ook wordt er gewerkt aan dat er bij de productie van plastic gebruik wordt gemaakt van biomassa. Hierbij willen ze dat biomassa centraal staat in de economie. KARA Energy Systems helpt bedrijven al jarenlang met het omzetten van hun biomassa afval naar bruikbare energie. Dit levert optimaal rendement op voor de bedrijven!

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren