Energie vergelijken & Energienieuws

Uitkomst plannen Rutte III: Energiebelasting huishoudens flink omhoog

Uitkomst plannen Rutte III: Energiebelasting huishoudens flink omhoog

Uitkomst plannen Rutte III: Energiebelasting huishoudens flink omhoog

Afgelopen week heeft het nieuwe kabinet de regeringsplannen voor de komende 4 jaar naar buiten gebracht. Daarin werd bevestigd wat al een aantal weken na Prinsjesdag reeds de ronde deed: de energiebelasting zal in 2018 stijgen. In 2017 betaalt een huishouden met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh elektriciteit en 1500 m3 gas bijna € 570 aan belastingen. In 2018 zullen de gemiddelde belastingen op energie toenemen met circa € 70, terwijl er nog eens een stijging van € 130 volgt in 2019. De stijging komt vooral door de forse toename van de ODE. De bedoeling is dat de inkomsten voor het rijk uit de ODE worden besteed aan subsidies voor duurzame investeringen in energie, isolatie of besparing voor met name bedrijven.


Salderingsregeling minder aantrekkelijk

Vanaf 2020 zal de salderingsregeling op de schop gaan en vervangen worden door een terugleversubsidie. Nu krijgen huiseigenaren voor de teruggeleverde energie aan het elektriciteitsnet een afgesproken kaal leveringstarief welke wordt verrekend op de energienota. Het idee achter de veranderingen rondom de salderingsregeling is dat de kosten voor zonnestroom zullen dalen en met dezelfde middelen meer rendement kan worden behaald in termen van verduurzaming. De terugleversubsidie zal de komende paar jaar nog geen grote gevolgen hebben voor woningeigenaren met zonnepanelen.


Woningen zonder gas

Het nieuwe kabinet heeft verder de doelstelling om vanaf 2021 nieuwbouw niet meer aan te sluiten op het gasnet. Dit is geheel in lijn met de energietransitie die nagestreefd wordt om de klimaatdoelstellingen uit het klimaatakkoord te behalen. Er zouden dan jaarlijks 50.000 woningen bij moeten komen zonder gasaansluiting. Ook moeten er 30.000 tot 50.000 bestaande woningen gasvrij gemaakt.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren