Energie vergelijken & Energienieuws

Salderingsregeling voorlopig niet afgebouwd

Salderingsregeling voorlopig niet afgebouwd

Salderingsregeling voorlopig niet afgebouwd

De salderingsregeling wordt voorlopig niet afgebouwd. De afbouw van de salderingsregeling zou eigenlijk vanaf 2025 beginnen. Echter heeft in de Eerste Kamer een meerderheid gestemd tegen de wet die dit zou moeten regelen. Gevolg is dat de salderingsregeling ook na 2025 in de huidige vorm behouden blijft. Toch gaan huishoudens met zonnepanelen naar verwachting meer betalen voor de energierekening. Dat komt doordat steeds meer energieleveranciers een terugleverkosten rekenen. Na Vandebron en Budget Energie beraden ook de grotere energieleveranciers zich nu op de mogelijkheid terugleverkosten te rekenen.


Veel kritiek op salderingsregeling

De salderingsregeling is ooit in het leven geroepen om de verkoop van zonnepanelen te stimuleren. De kosten van de salderingsregeling liggen echter hoog, op het moment zo rond de € 717 miljoen per jaar. Op het moment is het zo dat deze kosten betaald worden door de energieleveranciers, die deze kosten op hun beurt weer doorberekenen aan alle klanten. Het effect daarvan is dat alle klanten meebetalen aan de salderingsregeling, ook huishoudens die helemaal geen zonnepanelen hebben. Dat is niet helemaal eerlijk stellen de energieleveranciers. Er werd daarom besloten de salderingsregeling na 2025 geleidelijk af te bouwen. Echter, nu de Eerste Kamer de wet die dit mogelijk zou moeten maken heeft afgeschoten, zal er ook na 2025 geen begin gemaakt gaan worden met de afbouw van de salderingsregeling.

De hoge kosten die het salderen met zich mee brengen zijn energieleveranciers al tijden een doorn in het oog. Eerder al besloot energieleverancier Vandebron terugleverkosten te gaan berekenen voor huishoudens die salderen. Al snel daarna volgde ook energieleverancier Budget Energie. En nu de afbouw van de salderingsregeling definitief niet doorgaat in de huidige vorm, geven ook de grotere energieleveranciers aan geen andere optie te hebben dan het overwegen van terugleverkosten.


Berekenen terugleverkosten steeds meer de norm

Met het afschieten van de wet die het mogelijk maakt de salderingsregeling af te bouwen, geven steeds meer energieleveranciers aan het rekenen van terugleverkosten te gaan onderzoeken. Een andere optie om de kosten die het salderen met zich meebrengen te verdelen, is er op het moment niet. Het rekenen van terugleverkosten voor het terugleveren van stroom aan het net lijkt dus de norm te gaan worden.

Hoe hoog de terugleverkosten bij de verschillende energieleveranciers worden, moet afgewacht worden. Een gemiddeld huishouden moet uitgaan van een bedrag tussen de € 50 en € 150 per jaar, afhankelijk van hoeveel stroom er wordt teruggeleverd.


Geen terugleverkosten met dynamisch energiecontract

Huishoudens met zonnepanelen die energie geleverd krijgen op basis van een dynamisch energiecontract gaan geen extra kosten betalen voor het terugleveren van stroom. Dat komt omdat bij deze contracten de energietarieven elk uur wijzigen. Dat geldt ook voor de salderingstarieven die direct gekoppeld zijn aan de actuele marktprijs. Huishoudens met zonnepanelen en een dynamisch contract krijgen daardoor al de prijs die de teruggeleverde energie op dat moment waard is.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren