Energie vergelijken & Energienieuws

Klanten Vandebron gaan betalen voor terugleveren stroom

Klanten Vandebron gaan betalen voor terugleveren stroom

Klanten Vandebron gaan betalen voor terugleveren stroom

Klanten bij Vandebron gaan binnenkort betalen voor het terugleveren van stroom aan de energieleverancier. Vandebron kiest hiervoor omdat het bedrijf steeds hogere kosten maakt voor het terugleveren van stroom aan het net. Alleen klanten met zonnepanelen gaan de prijsverhogingen merken. Zij gaan vaste terugleververingskosten betalen op basis van hoeveel stroom er op jaarbasis wordt teruggeleverd. Niet te verwarren met de terugleveringsvergoeding die huishoudens met zonnepanelen ontvangen wanneer zij meer stroom terugleveren aan het net dan zij verbruiken.


Introductie van de vaste terugleveringskosten

Doordat er steeds meer duurzame energie wordt opgewekt, wordt het ook op het net steeds drukker. Daar komt nog bij dat veel duurzame energie (tegelijkertijd) wordt opgewekt op momenten waarop de vraag naar energie laag is. Bijvoorbeeld op een zaterdagmiddag wanneer iedereen de hort op is. Op deze momenten betaalt de energieleverancier die de opgewekte energie teruglevert aan het net een bepaald bedrag aan onbalanskosten en profileringskosten. Omdat het op het net steeds drukker wordt, worden ook deze kosten, die als doel hebben vraag en aanbod in balans te houden, steeds hoger. Energieleverancier Vandebron kiest er daarom voor deze oplopende kosten voortaan door te berekenen aan de klanten met zonnepanelen die de stroom terugleveren. Dat wordt bereikt met de introductie van de vaste terugleveringskosten. Deze vaste terugleveringskosten worden niet in rekening gebracht bij klanten die geen zonnepanelen hebben. Tot op heden betaalden ook klanten zonder zonnepanelen mee aan deze kosten.


Onbalans- en profileringskosten

Zoals gezegd gaan de huishoudens die zonne-energie terugleveren zelf (gedeeltelijk) de kosten dragen die de energieleverancier betaald bij het terugleveren op drukke momenten. Het gaat om zogenaamde onbalanskosten en profileringskosten.

Onbalanskosten zijn de kosten die gemaakt worden doordat de opwekking van zonne-energie erg volatiel is. Het ene moment is er een overschot en het volgende moment weer een tekort. Op momenten waarop er een overschot is, krijgt de energieleverancier dus minder voor de opgewekte stroom dan er is betaald aan de klant die deze stroom heeft opgewekt. De energieleverancier draait dan op voor dit verschil. Er wordt dan gesproken van profileringskosten.


Hoeveel ga ik betalen?

Hoeveel je extra gaat betalen als klant van Vandebron met zonnepanelen is afhankelijk van hoeveel stroom je op jaarbasis teruglevert. Let er op dat wanneer je zelfopgewekte stroom direct gebruikt, je deze dus niet teruglevert en zo voordeliger uit bent. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te kiezen voor het slim opladen van je elektrische auto.

Het bedrag dat je betaald voor het terugleveren van stroom aan het net is opgedeeld in 7 schalen. Hoe hoger de schaal, hoe hoger het aantal opgewekte kWh op jaarbasis en hoe hoger dus de terugleveringskosten. Hieronder zie je de 7 schalen en de bijbehorende terugleveringskosten.

Teruglevering in Kwh per jaar:Terugleveringskosten per maand:Terugleveringskosten per jaar:
Schaal 0: 0-5 kWh€ 0,-€ 0,-
Schaal 1: 5-1000 kWh€ 4,-€ 48,-
Schaal 2: 1000-2000 kWh€ 12,50€ 150,-
Schaal 3: 2000-3000 kWh€ 21,-€ 252,-
Schaal 4: 3000-4000 kWh€ 29,-€ 348,-
Schaal 5: 4000-5000 kWh€ 37,50€ 450,-
Schaal 6: 5000+ kWh€ 46,-€ 552,-

Geen terugleveringskosten bij dynamisch contract

Terugleveringskosten worden alleen gerekend bij het variabele- en vaste contract van Vandebron. Voor huishoudens met een dynamisch energiecontract gelden deze regels niet. Zij krijgen namelijk altijd een terugleververgoeding op basis van de huidige energieprijzen op de markt. Is de energieprijs negatief? Dan betalen ook huishoudens met een dynamisch energiecontract terugleveringskosten doordat zij de energieleverancier moeten betalen om de energie te kunnen leveren.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren