Energie vergelijken & Energienieuws

Salderingsregeling wordt toch afgebouwd

Salderingsregeling wordt toch afgebouwd

Salderingsregeling wordt toch afgebouwd

De nieuwe coalitie bestaande uit PVV, VVD, NSC en BBB heeft bekend gemaakt de salderingsregeling tóch te willen gaan afschaffen. En wel in één keer in het jaar 2027. Een eerder plan om de salderingsregeling langzaam af te bouwen vanaf 2025 en pas in 2031 volledig af te schaffen, werd eerder stopgezet. De reacties op de plannen zijn wisselend.


Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling is een regeling waarin is bepaald dat huishoudens met zonnepanelen opgewekte stroom mogen wegstrepen tegen stroomverbruik op een ander moment. Een huishouden met zonnepanelen kan zo in de middag goedkope stroom terugleveren aan het net en vervolgens in de avond duurdere stroom gebruiken en dit wegstrepen tegen de eerder opgewekte stroom. De regeling is in het leven geroepen om zonnepanelen te stimuleren. Maar nu het net steeds vaker overbelast raakt, is deze stimulans niet echt meer nodig.

De schaduwzijde van de regeling is dat huishoudens zonder zonnepanelen meebetalen aan het salderen doordat zij een hogere energierekening ontvangen. Energieleveranciers proberen dit op te lossen door een terugleververgoeding te introduceren. Bij steeds meer energieleveranciers betalen huishoudens voor het terugleveren van stroom. Voor huishoudens zonder zonnepanelen wordt het hierdoor minder aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen. De terugverdientijd wordt met het wegvallen van de salderingsregeling namelijk een stuk somberder.


Wat gaan huishoudens met zonnepanelen ervan merken?

De bedoeling is dat de salderingsregeling in 2027 in één keer wordt afgeschaft. Mocht dat gebeuren, dan verandert de energierekening van deze huishoudens aanzienlijk. Allereerst wordt in dat geval waarschijnlijk teruggegrepen naar de huidige terugleververgoedingen die op het moment alleen gebruikt worden wanneer een huishouden meer energie levert dan verbruikt. Deze terugleververgoeding is vrijwel altijd een stuk lager dan de actuele stroomprijs. Bij een enkele energieleverancier bedraagt deze vergoeding ‘slechts’ enkele centen per kWh. Dit heeft tot gevolg dat de energierekening sterk stijgt, afhankelijk van de hoeveelheid stroom die een huishouden eerder saldeerde. Dit zorgt al snel voor een verhoging van meer dan 25%+.


Reacties op de plannen

Partijen reageren wisselend op het besluit van de nieuwe coalitie. Zo laat de branchevereniging voor zonne-energie weten het verschrikkelijk te vinden, omdat de markt voor zonne-energie zo om zeep geholpen wordt. Verschillende energieleveranciers laten daarentegen weten blij te zijn met de keuze.


Dynamische energie een oplossing?

Steeds meer energieleveranciers bieden een dynamisch energiecontract aan. Er is op het moment ook een wet in de maak die van elke energieleverancier vereist dat deze een dynamisch energiecontract aanbiedt. Voor huishoudens met zonnepanelen kan deze vorm van energie leveren een uitkomst bieden. Net als de leveringsprijzen zijn namelijk ook de terugleveringstarieven hier afhankelijk van het moment waarop de stroom wordt teruggeleverd. In principe is het terugleveringstarief gelijk aan de inkoopprijs op elk moment. Wel is het zo dat stroom niet altijd teruggeleverd kan worden. Op momenten waarop het net vol zit ontvang je daardoor niets.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren