Energie vergelijken & Energienieuws

Klanten Eneco met zonnepanelen gaan extra betalen

Klanten Eneco met zonnepanelen gaan extra betalen

Klanten Eneco met zonnepanelen gaan extra betalen

Van de grote Nederlandse energieleveranciers, is Eneco de eerste die huishoudens met zonnepanelen kosten gaat rekenen om energie terug te leveren aan het net. Eerder al deden Budget Energie en Vandebron hetzelfde. Klanten met zonnepanelen betalen daar op maandbasis inmiddels tussen de €10 en €20 om stroom terug te leveren aan het net. Daarbij is de regel dat hoe meer stroom je teruglevert, hoe hoger de terugleverkosten.

Eneco is van plan klanten met zonnepanelen al vanaf aankomende zomer een terugleververgoeding te laten betalen. Tot die tijd gaan deze klanten €6 per maand extra betalen voor het terugleveren van stroom. Eneco heeft gekozen voor deze constructie omdat de Eerste Kamer onlangs het afbouwen van de salderingsregeling heeft weggestemd. Ook de terugleververgoeding voor huishoudens die meer energie opwekken dan verbruiken over langere periode, gaat naar beneden.


Salderingsregeling wordt voorlopig niet afgebouwd

Onlangs werd bekend dat het wetsvoorstel welke de afbouw van de salderingsregeling zou gaan regelen, niet door de Eerste Kamer is gekomen. Energieleveranciers stellen echter dat klanten zonder zonnepanelen, inmiddels aardig worden benadeeld door de salderingskosten die door álle klanten betaald moeten worden. Zij betalen immers mee aan het voordeel voor huishoudens met zonnepanelen. In reactie hierop gaf energieleverancier Vandebron als eerste aan huishoudens met zonnepanelen deze kosten te gaan doorberekenen. Daarna volgden al snel andere energieleveranciers. Eneco is echter de eerste grote energieleverancier die dit ook gaat doen.


Terugleverkosten in plaats van afschaffing salderingsregeling

Eneco heeft bij het bekend maken van de terugleveringsvergoeding aangegeven dat deze in stand zal blijven, totdat de salderingsregeling alsnog afgebouwd wordt. De energieleverancier is van mening dat ook met deze heffing het aanschaffen van zonnepanelen nog aantrekkelijk is, omdat de terugverdientijd nog steeds gunstig zou zijn.

Naast deze terugleververgoeding voor stroom die gesaldeerd worden, zijn er ook nog huishoudens die over een lange periode meer stroom terugleveren dan verbruiken. Deze huishoudens ontvangen óók een zogenaamde terugleververgoeding. Echter gaat het hier om een tarief dat al lager was dan de actuele stroomprijs. Nu heeft Eneco aangegeven dat ook dit tarief verder omlaag gaat, namelijk van 9 cent per kWh naar 5 cent per kWh.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren