Energie vergelijken & Energienieuws

Steeds vaker negatieve stroomprijzen

Steeds vaker negatieve stroomprijzen

Steeds vaker negatieve stroomprijzen

Stroom die zo goedkoop is dat je er geld op toe krijgt. Het klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Toch gebeurt het steeds vaker in Nederland. In de eerste zes maanden van 2025 waren er al 359 uren met negatieve stroomprijzen, en dat is een record! Dit is namelijk vijf keer zoveel als in dezelfde periode in 2020.

Stroomprijzen worden negatief wanneer er meer elektriciteit wordt opgewekt dan verbruikt, bijna altijd door een overschot aan zonne- en windenergie. Op zonnige dagen of als het hard waait, produceren zonnepanelen en windmolens steeds vaker meer stroom dan het net kan vasthouden. Omdat die stroom toch ergens naartoe moet, zakt de prijs onder nul. Leveranciers betalen dan om de energie kwijt te raken. Dit jaar gebeurde dat al zo vaak dat we in mei al meer negatieve uren hadden dan in heel 2022. Negatieve stroomprijzen komen vooral voor tussen 10.00 en 16.00 uur, als de zon op zijn sterkst is.


Wie profiteert van negatieve stroomprijzen?

Alleen huishoudens met een dynamisch energiecontract profiteren van negatieve stroomprijzen. Met een dynamisch contract betaal je namelijk de actuele marktprijs, die elk uur verandert. Is de prijs negatief, dan krijg je op dat moment geld toe als je stroom verbruikt! Maar er zit een addertje onder het gras: energiebelasting (zo’n 13 cent per kilowattuur) en toeslagen van je leverancier zorgen ervoor dat je meestal niet echt verdient. Alleen bij extreem lage prijzen, zoals -28 cent eerder dit jaar, merk je echt iets. Met een vast contract heb je niets aan de negatieve stroomprijzen, want je betaalt altijd dezelfde (vaste) prijs.

De negatieve stroomprijzen zijn niet alleen maar goed nieuws. Wie zonnepanelen heeft en veel teruglevert, kan bij negatieve prijzen zelfs kosten maken. Je betaalt dan om je stroom aan het net te leveren. Een oplossing is je eigen verbruik slim plannen door apparaten aan te zetten als de zon schijnt of een thuisbatterij te gebruiken om stroom op te slaan.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren