Energie vergelijken & Energienieuws

Gasprijs gaat weer omhoog, is het tijd om over te stappen?

Gasprijs gaat weer omhoog, is het tijd om over te stappen?

Gasprijs gaat weer omhoog, is het tijd om over te stappen?

Sinds begin 2023 is de gasprijs sterk gedaald nadat afgelopen jaar de gasprijs een recordhoogte van ruim € 350,- per MWh bereikt had. Sinds afgelopen week is hierin verandering gekomen en gaat de gasprijs weer omhoog. Per 1 juni 2023 stond de gasprijs op het vooroorlogse niveau van ongeveer € 25,- per MWh. Net als voor de oorlog in Oekraïne lijkt het erop dat de gasprijzen ook nu weer gestaag doorstijgen vanaf juni. In eerdere jaren zette deze stijging door tot medio december.


Gasprijs terug op vooroorlogs niveau

De gasprijs ligt weer op ongeveer het niveau van voor de oorlog. Ook het verloop van de gasprijs lijkt weer enigszins genormaliseerd. Gasprijzen stijgen normaal gesproken namelijk tot medio december en dalen vervolgens totdat het laagste punt rond eind juni bereikt wordt. Omdat overheden daarna weer gas gaan inkopen om opslagen te vullen voor de komende winter, stijgt de gasprijs na juni weer doordat de vraag toeneemt.


Gasprijs lijkt te gaan doorstijgen en de stroomprijs stijgt mee

Het lijkt erop dat de gasprijs tot eind 2023 gaat doorstijgen. Omdat de stroomprijs gekoppeld is aan de gasprijs, zal ook de stroomprijs meestijgen. Op de stroomprijs kun je besparen door over te stappen van energieleverancier, maar ook door zonnepanelen te plaatsen op je de woning indien dit niet al is gedaan. Zonnepanelen leveren steeds meer op en kosten steeds minder. Tel daarbij op dat de stroomprijs aan de andere kant blijft doorstijgen en het is makkelijk te zien dat het plaatsen van zonnepanelen een aardige besparing tot gevolg kan hebben, zelfs met aftrek van de kosten voor de panelen. Benieuwd naar de laatste tarieven? Dan is er de mogelijk een offerte voor zonnepanelen aan te vragen bij verschillende partijen. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaald en maximaal bespaart.


Energie vergelijken en online overstappen

Veruit de gemakkelijkste manier om te besparen op de energierekening is nog steeds door over te stappen van energiecontract. Met energie vergelijken zie je in een oogopslag hoeveel je betaald bij de afzonderlijke energieleveranciers op basis van jouw verbruik- en situatie. Omdat het erop lijkt dat de tarieven van energiecontracten het laagste punt inmiddels gepasseerd zijn, is het zeker aan te raden te kijken of je nu al kunt overstappen naar een voordeligere energieleverancier en of het mogelijk is daar het contract voor langere tijd vast te zetten. Probeer tarieven voor tenminste een jaar vast te zetten zodat je volgend jaar weer in een voordelige periode de overstap kunt maken.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren