Energie vergelijken & Energienieuws

Gasprijzen zijn in maart verder gedaald

Gasprijzen zijn in maart verder gedaald

Gasprijzen zijn in maart verder gedaald

In vergelijking met februari 2023 zijn de gasprijzen verder gedaald. We zien hierdoor steeds meer vaste contracten en lagere tarieven bij leveranciers. In dit artikel kijken we naar de huidige ontwikkelingen die spelen op de energiemarkt rondom de gasprijzen.


Meer vaste contracten op de markt

Door de lagere gasprijzen is er momenteel steeds meer aanbod aan verschillende vormen van energiecontracten. Een halfjaar terug waren er vrijwel alleen variabele contracten beschikbaar op de markt, maar daar is nu verandering in gekomen.

Leveranciers durven steeds meer met vaste contracten te komen. Vooral 6 maanden vast contracten zijn de laatste maand bij steeds meer leveranciers beschikbaar. Bij leveranciers zoals Budget Energie en Mega Energie zijn zelfs 1 jaar vast contracten beschikbaar voor consumenten. De prijzen van deze contracten liggen in veel gevallen onder het prijsplafond waardoor nu veel huishoudens overstappen van energie.


Gasprijzen ook omlaag bij variabele contracten

In maart 2023 is de kale gasprijs rond de € 0,416 per m³ op basis van de Dutch TTF beurs. Bij energieleveranciers zitten de prijzen gemiddeld rond de 1,94 per m³. Het tarief in december 2022 was op zijn hoogst € 140 en op zijn laagst € 76. Inmiddels is de gasprijs verder gedaald tot een minimum van € 40 euro in maart.

We zien ook bij variabele contracten dat de gasprijzen omlaag gaan. In maart heeft Eneco de gastarieven van hun variabel contract verlaagd van € 3,57 naar € 1,83 per m³. Grote leveranciers zoals Vattenfall en Essent hebben ook aangekondigd dat ze in april hun variabele tarieven zullen gaan verlagen. Sommige leveranciers hebben ook zo hun variabele gastarieven aangepast dat ze onder het prijsplafond (€ 1,45 per m³) komen.


Gasprijzen omlaag voor dynamische energiecontracten

Een van de meest interessante trends op de huidige energiemarkt is de groeiende populariteit van dynamische energiecontracten. Bij een dynamische energiecontract staan de tarieven niet vast en kunnen de gasprijzen dagelijks veranderen. Bij stroom is het zelfs zo dat ze per uur anders kunnen zijn. Momenteel zijn er 13 energieleveranciers in Nederland die dynamische energiecontracten leveren.

Consumenten die een dynamische energiecontract hebben krijgen toegang tot een app waar ze kunnen zien wanneer er pieken en dalingen zijn in de gas/stroom prijs. Hierdoor kun je op gunstige momenten energie gebruiken zodat je niet de hoogste tarieven betaalt. Je moet wel over een slimme meter beschikken om gebruik te kunnen maken van een dynamisch energiecontract.

Volgens onderzoek van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VVDE) waren in 2022 dynamische contracten 25% goedkoper dan variabele contracten. Dit maakt ze nog steeds een aantrekkelijke optie voor huishoudens die willen besparen op hun energiekosten.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren