Energie vergelijken & Energienieuws

Overstappen naar een vast contract of nog even wachten?

Overstappen naar een vast contract of nog even wachten?

Overstappen naar een vast contract of nog even wachten?

Lange tijd is de gasprijs dusdanig hoog geweest, dat energieleveranciers nauwelijks nog vaste energiecontracten aanboden. Hierin begint langzaamaan verandering te komen. Er worden tegenwoordig zelfs weer energiecontracten aangeboden waarbij de leveringstarieven onder het prijs plafond liggen. Steeds meer energieleveranciers volgen de voorbeelden en bieden ook steeds langere contracten aan. Maar is dit dan hét moment om over te stappen naar een vast energiecontract?


Gasprijs op het laagste punt?

De stroomprijs is verbonden aan de gasprijs. Stijgt de gasprijs, dan stijgt de stroomprijs mee. Het beste moment om een vast contract af te sluiten, zou dus zijn het moment waarop de gasprijs het laagste ligt. Houd er hierbij wel rekening mee dat een daling van de gasprijs voor consumenten altijd iets achterloopt op een dalende gasprijs voor handelaren. Maar wanneer ligt de gasprijs op het laagste punt? In de afgelopen jaren is het telkens zo geweest dat de gasprijs inzakt bij het naderen van het einde van de winter. Sinds de oorlog in Oekraine is de gasprijs echter lange tijd verstoord geweest. Eerder was het namelijk zo dat gasprijzen omstreeks april alweer begonnen te stijgen in verband met landen die de gasvoorraden voor komende winter alweer gaan aanleggen. Echter is het zo dat in mei van 2023 de gasprijs nog steeds verder daalt. De gasprijs ligt alweer bijna op hetzelfde niveau als voor de oorlog. Energieprijzen voor consumenten liggen echter nog steeds hoger dan voorheen.


Steeds groter aanbod vaste energiecontracten

Omdat de gasprijzen al een tijd aan het dalen zijn, durven steeds meer energieleveranciers het aan vaste contracten aan te bieden. Inmiddels zijn er ook alweer contracten van een jaar of langer beschikbaar. De verwachting is dat er steeds meer en steeds langere contracten beschikbaar worden gesteld. Zeker naarmate de gasprijs langere tijd stabiel laag blijft, zal het aantal beschikbare contracten snel toenemen.


Dus: overstappen naar een vast contract of niet?

Dus, is het nu dan dé tijd om over te stappen naar een vast energiecontract? Het zou kunnen zijn dat de energieprijzen nog iets verder gaan dalen. Erg veel zal dat echter niet zijn, aangezien de gasprijs op het moment maar enkele centen onder de vooroorlogse tarieven liggen. Ben je dus van plan een vast energiecontract af te sluiten? Dan zijn de maanden juni en juli van 2023 daarvoor perfect. In juni en juli zijn de dalende gasprijzen van mei doorberekend voor consumentenenergie en zal het aanbod aan vaste contracten ook iets gegroeid zijn.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren