Energie vergelijken & Energienieuws

Gaat de gasregio verdwijnen?

Gaat de gasregio verdwijnen?

Gaat de gasregio verdwijnen?

Afhankelijk van waar je woont in Nederland betaal je, waarschijnlijk zonder het te weten, extra voor de levering van gas aan jouw adres. Dit gebeurt op basis van de zogenoemde gasregio. In het kort gezegd hanteren energieleveranciers de regel dat hoe verder je woont van de regio waar het gas gewonnen wordt (Groningen), hoe meer je betaald voor de levering van gas. De gasregio is dus eigenlijk een soort van transportbelasting. Maar daar komt hoogstwaarschijnlijk verandering in.


Steeds meer energieleveranciers schaffen gasregio af

Steeds meer energieleveranciers schaffen de verschillende gasregio toeslagen af en nemen een gemiddelde toeslag die iedereen, ongeacht waar de persoon woont, zal moeten gaan betalen. Tot op heden zijn de energieleveranciers die de gasregio toeslag afschaffen nog vooral de kleinere leveranciers waaronder ook enkele middelgrote leveranciers als Budget Energie en Greenchoice. Essent heeft als enige grote energieleverancier aangegeven wellicht dit voorbeeld te gaan volgen. Het gros van de Nederlandse huishoudens neemt momenteel energie af van een 'grote' energieleverancier (Nuon, Essent of Eneco). De verwachting is dat wanneer één van de grote energieleveranciers dit voorbeeld volgt, de rest snel zal volgen.


Welke gevolgen zou een afschaffing hebben op de energieprijs?

De gevolgen van een eventuele afschaffing van de gasregio zullen erg klein zijn. In het beste geval gaat een inwoner uit Limburg er met ongeveer 20 euro op jaarbasis vooruit. Een inwoner uit Groningen gaat er dan 20 euro op achteruit. Op maandbasis zal dat nog geen 2 euro schelen. Een groot verschil gaat dit dus helaas niet maken. Wie wil besparen op de energierekening zal nog steeds gebruik moeten maken van een energievergelijker om een echte besparing te kunnen realiseren.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren