Energie vergelijken & Energienieuws

Gasprijs update april 2023

Gasprijs update april 2023

Gasprijs update april 2023

De gasprijs in april 2023 ligt op hetzelfde niveau als in maart 2023. Het lijkt er op dat de gasprijs zich enigszins stabiliseert rond de € 47 per mWh. Dit tarief ligt ongeveer 50% hoger dan in de jaren voor 2022. De verwachting is dat de gasprijs rond dit niveau blijft schommelen totdat landen weer gas gaan inslaan voor de winter. Wat de gasprijs op dat moment gaat doen is afhankelijk van hoeveel gas er beschikbaar is op de markt en wat het weer gaat doen. Gaan we weer een zachte winter tegemoet? Dan zal de gasprijs een stuk minder hard stijgen dan het geval is wanneer we een strenge winter tegemoet gaan.

De hoge gasprijs in 2022 heeft een positief effect gehad op de CO2 uitstoot van bedrijven in Nederland. Bedrijven hebben in 2022 namelijk ruim 8% minder CO2 uitgestoten.


Wat gaat er gebeuren met de gasprijs?

De verwachting is dat de gasprijs op het moment niet heel hard gaat bewegen. Dat gaat pas veranderen wanneer er aan de vraag- of aanbodkant iets veranderd. Indien er zich geen ontwrichtende situaties voordoen, zullen de meeste Europese landen ergens na de zomervakantie op zoek gaan naar gasvoorraden voor de komende winter. Het kan dat landen hier al eerder mee aan de gang gaan, aangezien dit vorige jaar ook heeft plaatsgevonden. Op het moment dat landen massaal gas gaan inkopen is de kans groot dat de vraag groter wordt dan het aanbod. Dat heeft dan weer stijgende gasprijzen tot gevolg. Tot op welk niveau de gasprijs gaat stijgen is afhankelijk van het verschil tussen vraag en aanbod. Dit verschil zal zeker niet zo groot zijn als in 2022 het geval is geweest omdat er onder andere minder gas verbruikt wordt en er steeds meer ingezet wordt op LNG. De verwachting is daarentegen dat Duitsland wel een stuk meer gas gaat verbruiken om de sluiting van de laatste kerncentrales te compenseren.


Industrie stoot minder CO2 uit

De industrie in Nederland heeft in 2022 maar liefst 8,3% minder CO2 uitgestoten in vergelijking met 2021. Dat is erg opvallend omdat de uitstoot van Nederlandse industrie al jaren stabiel is en zelf lichtjes groeit. De reden voor deze lagere uitstoot is de hoge gasprijs. Zo blijkt dat vooral de energie-intensieve industrie een stuk minder is gaan uitstoten doordat winstmarges onder druk staan. Veel energie-intensieve industrie is daarom afgeschaald of is zelfs helemaal gesloten.

Met de dalende gasprijs is de verwachting dat de CO2-uitstoot ook weer omhoog gaat. De energie-intensieve industrie kan dan immers weer rendabel zijn.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren