Energie vergelijken & Energienieuws

Studenten: bespaar op energie met deze handige tips

Studenten: bespaar op energie met deze handige tips

Studenten: bespaar op energie met deze handige tips

Ga je voor het eerst op kamers? Dan zul je naast huur en verzekeringen ook de energierekening moeten gaan betalen. Met een gemiddeld verbruik van 1900 kWh stroom en 800m3 gas, betaalt een student op jaarbasis ongeveer € 985 aan energiekosten. Op deze kosten kan bespaard worden door het verbruik te verminderen of door over te stappen naar een nieuwe energieleverancier.


Besparen op verbruik

Besparen op energieverbruik kan op verschillende manieren. Heb je in de woning een slimme meter? Dan is het niet al te moeilijk om te achterhalen welke apparaten verantwoordelijk zijn voor het grootste verbruik. Veel slimme meters bieden namelijk de mogelijkheid te zien in welke ruimte de meeste energie wordt verbruikt. Is dit niet het geval? Dan kun je het energieverbruik op de meter in de gaten houden en de apparaten één voor één uitschakelen. Op deze manier kun je ook achterhalen welke apparaten de meeste energie verbruiken. Zo zul je bijvoorbeeld ondervinden dat de mechanische ventilatie, die in veel appartementen aanwezig is, erg veel energie verbruikt. Een raam open zetten in plaats van het inschakelen van de ventilatie, kan dan al een aardige besparing opleveren. Daarnaast is ook gas erg duur. Door de verwarming een tandje lager te zetten, of korter te douchen, kan ook al heel wat bespaard worden. Ook de grootverbruikers van gas kun je achterhalen met een slimme meter.


Besparen met een overstap

De kans is groot dat je op kamers energie geleverd krijgt op basis van een variabel tarief. Deze tarieven worden twee maal per jaar gewijzigd. Variabele tarieven zijn veelal hoger dan de tarieven die worden gerekend bij een vast contract. Daarnaast bieden energieleveranciers bij het aangaan van een contract tegen vast tarief vaak een welkomstkorting welke al snel oploopt tot € 150. Al met al is met een overstap van energieleverancier al een aardige besparing te behalen. Let er hierbij wel op dat de minimale contractduur van een energiecontract met vaste tarieven, minimaal een jaar is. Blijf je niet langer dan een jaar in de woning? Dan heeft dit helaas geen zin. De welkomstkorting wordt namelijk aan het einde van het jaar verrekend. De nieuwe bewoner zou in dit geval de welkomstkorting ontvangen.

Stel dat je energie geleverd wordt op basis van het variabele tarief en je hierbij geen welkomstkorting ontvangt. Je betaalt dan € 985 op jaarbasis. Zelfs wanneer je overstapt naar een energieleverancier die dezelfde tarieven hanteert, maar een welkomstkorting van € 150 biedt, bespaar je dus op jaarbasis nog steeds de welkomstkorting van € 150 uit. Ook wanneer je veel kunt besparen op verbruik, is het zeker aan te raden om te kijken of je bij een andere energieleverancier niet goedkoper uit bent.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren