Wat is een energievergelijker?

Wat is een energievergelijker?

Een energievergelijker is een vergelijkingswebsite die zich heeft gespecialiseerd in het vergelijken van uitsluitend energiepakketten. Een goede energieleverancier maakt het mogelijk precies te zien hoeveel een bepaald energiepakket zal gaan kosten op basis van uw persoonlijke situatie. Uw persoonlijke situatie bestaat in dit geval uit woonplaats, energieverbruik en woningtype of gezinssamenstelling. Wanneer een energievergelijker geen mogelijkheid biedt een berekening te maken op basis van uw persoonlijke situatie heeft u waarschijnlijk geen goede energievergelijker gekozen. Welk energiepakket namelijk als beste naar voren komt is sterk afhankelijk van verbruik en woonplaats. Zo zijn de resultaten voor iemand die woonachtig is in Limburg heel anders dan die van iemand die woonachtig is in Groningen. Dit komt mede doordat veel energieleveranciers het gastarief laten oplopen naarmate de woonplaats verder verwijderd is van de plaat van winning (Groningen). Om de goedkoopste energieleverancier te vinden zult u dus echt een persoonlijke en op uw situatie toegespitste berekening moeten maken.

Welk voordeel biedt een energievergelijker?

Het grootste voordeel van een energievergelijker dat energieleveranciers vergeleken kunnen worden door eenmaal uw gegevens in te voeren. Wanneer u uw gegevens bij alle energieleveranciers afzonderlijk zou moeten invullen zou het overstappen van energieleverancier een zeer tijdrovend proces worden. Het zou daarnaast bijna onmogelijk zijn handmatig de beste energieleverancier voor uw situatie te vinden.

Misschien een nog wel groter voordeel van energievergelijkers is hun onderhandelingspositie. Omdat energievergelijkers een groot aantal consumenten aantrekken en hiermee als collectief aangemerkt kunnen worden, hebben zij een zeer sterke onderhandelingspositie wanneer het aankomt op de vaststelling van actietarieven. Doordat het voor de verschillende energieleveranciers belangrijk is om bovenaan in de vergelijkingen terecht te komen, zullen zij steeds verder gaan met het bieden van lage actietarieven en hoge welkomstkortingen. Wanneer een energieleverancier namelijk lange tijd weigert hieraan mee te doen, zal deze leverancier meer en meer klanten zien overstappen naar een energieleverancier die hieraan wel meedoet. Voor de klant is dit uiteraard alleen maar voordelig.

Welke energievergelijker is het beste?

Net als op de vraag 'welke energieleverancier is het beste' is dit afhankelijk van het huidige aanbod van de energievergelijker. Een vergelijker kan de ene week als goedkoopste uit de bus komen en kan de week erna als duurste uit de bus komen. De aangeboden energiepakketten en acties veranderen in hoog tempo waardoor moeilijk te zeggen wie de beste energievergelijker is. Gesteld zou kunnen worden dat de energievergelijker die het snelst nieuwe energiepakketten en acties verwerkt het beste is. Daarnaast bieden veel energievergelijkers ook ondersteuning. Voor de een is dit een belangrijk punt terwijl dit voor de ander niet nodig is. Om voor uzelf te bepalen welke energievergelijker het beste is raden wij u daarom ook aan meerdere energievergelijkers te vergelijken. De beste energievergelijker is helaas een momentopname.