Groener leven: 5 eenvoudig toepasbare manieren

Groener leven: 5 eenvoudig toepasbare manieren
Het kan geen kwaad als we allemaal een beetje groener gaan leven. Ook u kunt heel eenvoudig een eigen bijdrage leveren. Hoe? Lees snel verder en kom erachter wat u zelf kunt doen.

1. Stap vaker op de fiets
Een open deur wellicht: stap vaker op de fiets, naar werk of naar de stad bijvoorbeeld en laat de auto staan. Dit bespaart u niet alleen benzine, wat natuurlijk mooi meegenomen is, maar het draagt ook positief bij aan het milieu. Heeft u nog geen fiets of bent u op zoek naar een andere fiets? Dan heeft Matrabike genoeg keuze!

2. Voorkom sluipverbruik
Apparaten zoals televisies, computers en andere apparaten met veel elektronica verbruiken vaak ook nog stroom als ze op de ‘stand-by’ stand of zelfs helemaal uit staan. Van apparaten die in het functioneren niet afhankelijk zijn van een stand-by stand, kunt u de stekkers er gewoon uithalen als u deze apparaten niet gebruikt. Ook de oplader van uw mobiele telefoon kunt u er na gebruik uithalen. Op deze manier voorkomt u zoveel mogelijk sluipverbruik, wat goed is voor het milieu omdat het namelijk veel energie uit fossiele brandstoffen bespaart, en daarmee CO2 uitstoot. Ook leuk voor de portemonnee: u bespaart jaarlijks al gauw tientallen euro’s.

3. Zet de thermostaat lager
Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt bij een groener leven, maar toch loont het om uw huis iets minder warm te stoken. Wist u dat u al snel 7% bespaart op uw energierekening als u de thermostaat één graad lager zet dan u gewend bent? Trek een lekkere warme trui aan in huis of leg een heerlijk fleeceplaid over uw benen en houdt het toch lekker warm.

4. Laat de was buiten drogen
Bent u van plan om een wasdroger te kopen? Een handige manier om was te drogen, maar het is wel erg belastend voor het milieu. Een wasdroger is namelijk een grote energieverbruiker die niet in een groene levensstijl past. Het is beter voor het milieu om uw was gewoon op het droogrek te laten drogen of aan de waslijn. Laat de was als het even kan buiten drogen, dan ruikt het heerlijk fris. Daarnaast bespaart u er ook nog op! Heeft u al een wasdroger thuis? Gebruik deze dan wat minder intensief en hang eens een wasje op.

5. Doe het licht uit
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u in het donker op uw bank gaat zitten, maar u kunt wel eenvoudig groener leven door het licht uit te doen in ruimtes waar u zich niet bevindt. Bent u in de woonkamer? Dan hoeft het licht in de hal niet te branden, maar ook het licht in een slaapkamer kan dan uit. Vooral als u kinderen heeft, zult u herkennen dat de verlichting in uw huis vaker onnodig aan staat. Wijs alle gezinsleden er daarom op dat de verlichting wordt uitgezet op momenten dat er geen gebruik meer van wordt gemaakt.