Energie vergelijken & Energienieuws

Energiebelasting in 2024: meer belasting op gas, minder op stroom

Energiebelasting in 2024: meer belasting op gas, minder op stroom

Energiebelasting in 2024: meer belasting op gas, minder op stroom

Energiebelastingen zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van de energierekening. De regels met betrekking tot de energiebelastingen worden jaarlijks herzien, zo ook weer in 2024. De extra energiebelastingen die in 2023 zijn verhoogd, worden ook pas in 2024 merkbaar doordat deze in 2023 (gedeeltelijk) werden opgevangen door het gestelde prijsplafond. Zoals het er nu naar uitziet, wordt het prijsplafond in 2024 niet voortgezet. Wellicht dat het prijsplafond wel blijft bestaan, maar de bovengrenzen voor gebruik worden verlaagd.


Hogere belasting op aardgas

De overheid heeft eerder al aangegeven huishoudens en bedrijven van het gas af te willen krijgen. Daartoe wordt de belasting op gas ook in 2024 weer hoger, en wel 19% hoger. Voor grootverbruikers is de stijging nog een stuk hoger, maar deze betalen ook in 2024 nog tot 10 keer minder dan huishoudens. Lees: de fossiele subsidie (korting) op gasverbruik in grote volumes blijft ook in 2024 overeind. De energiebelastingen op stroom gaar daarnaast omlaag.


Lagere belasting op elektriciteit

De belasting op elektriciteit daalt in 2024 met 14%. Omdat de belastingen ongeveer de helft van de prijs dicteren, dalen stroomtarieven hierdoor met ongeveer 7% in 2024, mits de handelsprijzen gelijk blijven. De daling van de energiebelasting op stroom en de stijging bij die van gas, zorgen ervoor dat het steeds aantrekkelijker wordt om apparaten die gas verbruiken in te wisselen voor apparaten die stroom gebruiken.


Hoeveel duurder wordt energie in 2024?

Hoeveel duurder de energierekening zal uitvallen in 2024 is afhankelijk van de vraag hoeveel gas en stroom je verbruikt. Verbruik je relatief veel gas? Dan stijgt de energierekening een stuk harder dan wanneer je vooral elektriciteit gebruikt. Voor huishoudens die veel gas gebruiken kan het uitkomst bieden over te stappen naar elektrische apparaten ter vervanging. Denk aan een elektrisch kookstel of bijvoorbeeld elektrisch verwarmen.

Op basis van het gemiddelde verbruik in Nederland, namelijk 1.170 kuub gas en 2500 kWh aan stroom, en de huidige gemiddelde energietarieven, namelijk €1,40 voor een kuub gas en €0,39 voor een kWh stroom, zal de energierekening in 2024 maandelijks met ongeveer €24,- stijgen. Dit bedrag wordt lager naarmate je relatief meer stroom verbruikt dan gas. De gasrekening valt in bovenstaand geval in 2024 namelijk €98 hoger uit en de stroomrekening €74 lager.


Hoe zit het met het prijsplafond in 2024?

Per 1 januari 2024 komt het prijsplafond te vervallen! Dat houdt in dat huishoudens vanaf dat moment de tarieven gaan betalen zoals deze door de energieleverancier zijn vastgesteld. Gelukkig liggen de meeste leveringstarieven al een tijdje onder het prijsplafond, waardoor de meeste huishoudens niets gaan merken op de energierekening. Het kan echter wel zo zijn dat de energieprijzen weer gaan stijgen. Met het oog op het vervallen van het prijsplafond, is het daarom zeker geen slecht idee eens een kijkje te nemen in het aanbod van de verschillende energieleveranciers. Je kunt er dan voor kiezen je tarieven voor bijvoorbeeld een jaar vast te zetten. Eventuele tussentijdse prijsstijgingen maken dan voor jou niet meer uit.

1 reactie(s)

 • Avatar
  Jack
  23 november 2023

  "De overheid heeft eerder al aangegeven huishoudens en bedrijven van het gas af te willen krijgen. Daartoe wordt de belasting op gas ook in 2024 weer hoger, en wel 19% hoger. Voor grootverbruikers is de stijging nog een stuk hoger.."

  We moeten van het gas af maar we kunnen niet meer elektriciteit gaan gebruiken. HET NET ZIT VOL!

  Nieuwbouwwijken moeten vijf tot tien jaar met een aggregaat stroom gaan maken (op diesel), bedrijven zijn op eigen kosten zelf binnen industriegebieden netten aan het maken om toch voorruit te kunnen. Er staan al honderden bedrijven op een wachtlijst voor een nieuwe aansluiting, om over uitbreiding nog maar te zwijgen.

  Duurder maken van het gas en einde van het prijsplafond om mensen te laten overwegen om te "elektrificeren" kan gewoon niet. Allemaal een elektrische auto? Hoe dan? Subsidie van de overheid op home trainers met een dynamo om je auto op te laden? Bovendien zijn die auto's voor "de kleine beurs" toch al veel te duur. Motorrijtuigenbelasting op elektrische auto's, die zwaarder zijn dan een met een verbrandingsmotor, is voor de Kleine Beurs ook niet te betalen. Subsidie op aanschaf van zo'n ding? Wordt afgeschaft.

  Waar zijn ze mee bezig?

Reageren