Energie vergelijken & Energienieuws

Overstappen voor aflopen van het prijsplafond

Overstappen voor aflopen van het prijsplafond

Overstappen voor aflopen van het prijsplafond

Het prijsplafond is door de overheid in het leven geroepen om de extreme prijsstijgingen voor energie in 2022 en 2023 niet te laten vertalen in een groot aantal huishoudens dat de energierekening niet meer kan betalen. Het gevolg van het prijsplafond is dit hele jaar geweest dat je niet meer dan €0,40 per kWh hebt betaald beneden een maximumverbruik van 2.900 kWh. Voor gas gold dat je niet meer dan €1,45 per kubieke meter hebt betaald, mits je beneden een maximaal verbruik van 1.200 m3 gas bleef. Maar per 1 januari 2024 komt het prijsplafond te vervallen. Huishoudens die nu nog gecompenseerd worden voor hoge energietarieven, gaan vanaf dat moment meer betalen.


Prijsplafond stopt per 1 januari 2024

De overheid heeft aangekondigd het prijsplafond per 1 januari 2024 stop te zetten. Dit betekent dat je vanaf dat moment weer je volledige energierekening moet gaan betalen en niet meer gecompenseerd wordt voor extreem hoge leveringstarieven. De ACM waarschuwt huishoudens hiervoor. Gelukkig gaat het volgens de ACM niet om heel veel huishoudens die nog energie geleverd krijgen tegen een prijs boven het prijsplafond. Het zou gaan om ongeveer 6% van de Nederlandse huishoudens.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Omdat het nieuwe stookseizoen weer voor de deur staat is dit een goed moment om te controleren of je energiecontract ‘winterklaar’ is. Het prijsplafond houdt midden in de winter op te bestaan, dus dat betekent dat consumenten dan weer gewoon de prijs van hun energiecontract moeten betalen. Omdat huishoudens in de winter meer gas en elektriciteit gebruiken kan dit al snel enkele tientjes tot honderden euro’s per maand schelen”.


3 energieleveranciers hanteren nog tarieven boven het prijsplafond

Er zijn op het moment slechts drie energieleveranciers die energie leveren tegen een tarief dat boven het prijsplafond ligt. Het gaat om energieleverancier HEM (stroom vanaf €0,70 per kWh, gas vanaf €2,19 per kubieke meter), Nieuwe Energie (vanaf €0,43 per kWh voor stroom en €1,50 per kubieke meter voor gas) en PrikEnergie (vanaf €0,44 per kWh voor stroom, gasprijs beneden prijsplafond). Vooral klanten van energieleverancier HEM zijn erg slecht af indien zij niet voor 1 januari overstappen. Zij gaan dan namelijk tot maar liefst €0,90 per kWh betalen, wat een ruime verdubbeling inhoudt ten opzichte van de huidige tarieven die gecompenseerd worden door het prijsplafond. Om een goedkoper energiecontract te vinden kun je bij ons energie vergelijken.

Ben je nog klant bij één van de energieleveranciers die hoge tarieven hanteert? Stap dan op tijd over van energieleverancier. Houd daarbij ook rekening met een overstaptermijn van minimaal een maand in verband met de opzegtermijn bij je huidige leverancier.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren