Energie vergelijken & Energienieuws

Energierekening 90 euro duurder door stijgende netbeheerkosten

Energierekening 90 euro duurder door stijgende netbeheerkosten

Energierekening 90 euro duurder door stijgende netbeheerkosten

In 2024 zullen Nederlandse huishoudens te maken krijgen met een hogere energierekening, niet alleen door stijgende energiebelastingen, maar ook door de stijgende kosten van netbeheer. Omdat het Nederlands elektriciteitsnetwerk op verschillende plekken al uit zijn voegen barst, moet er extra geïnvesteerd worden in het op peil brengen van het net. Uit recente onderzoeken blijkt dat de maandelijkse energierekening hierdoor naar verwachting met ongeveer 7 euro per maand zal toenemen, wat neerkomt op een jaarlijkse stijging van bijna 90 euro. De infrastructuur van ons elektriciteitsnetwerk vereist significante uitbreidingen om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar energie en de integratie van duurzame energiebronnen.

Netbeheerder Stedin heeft als eerste aangekondigd dat de tarieven zullen stijgen om de noodzakelijke investeringen te dekken. Deskundigen benadrukken dat deze kostenstijgingen noodzakelijk zijn voor de langetermijnstabiliteit en duurzaamheid van het energienetwerk. Ze wijzen erop dat investeringen in het netwerk cruciaal zijn voor de overgang naar een duurzamere energievoorziening, waarbij zonne-energie en andere hernieuwbare bronnen een steeds grotere rol spelen.

Voor consumenten betekent dit dat zij wéér een paar euro extra per maand kwijt zijn aan energie. Tel hierbij op dat de energiebelastingen in 2024 stijgen, het prijsplafond komt te vervallen en energietoeslagen ook niet meer uitgekeerd worden, en het lijkt er sterk op dat vooral de laagste inkomens het ook in 2024 weer moeilijk gaan krijgen met het betalen van de energierekening.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren