Energie vergelijken & Energienieuws

Isolerende verf kan energieverbruik tot 36% verminderen

Isolerende verf kan energieverbruik tot 36% verminderen

Isolerende verf kan energieverbruik tot 36% verminderen

Wetenschappers zijn erin geslaagd een isolerende verf te ontwikkelen die het energieverbruik met tot wel 36% kan terugbrengen. De verf bestaat uit twee lagen die samen een sterk isolerende werking hebben. Wanneer de verf binnenshuis wordt ingezet, kan de energiebesparing oplopen tot wel 36%. Ook wanneer de verf aan de buitenkant van een gebouw gebruikt wordt, levert dit een aanzienlijke energiebesparing op. Gebruik van de verf is interessant voor huishoudens en nieuwbouw en kan resulteren in een beduidend lagere energierekening. Maar de verf kan ook gebruikt worden voor andere producten.


Hoe werkt de isolerende verf?

Een goed isolerend product zou het merendeel van de energie die de oppervlakte raakt, moeten reflecteren. Op die manier wordt de energie niet opgenomen (in de vorm van warmte) bij binnenkomst en wordt de energie niet doorgelaten wanneer een ruimte van binnenuit verwarmd wordt. Er is daardoor minder energie nodig om een ruimte te koelen, de energie in de vorm van warmte raakt namelijk helemaal niet binnen. Omgekeerd is er ook minder energie nodig om een ruimte te verwarmen doordat de energie binnen goed vastgehouden wordt en niet ontsnapt door bijvoorbeeld de muren.


Energiebesparing bij gebruik binnenruimte

Wanneer de isolerende verf wordt ingezet in een binnenruimte, is er maar liefst 36% minder energie nodig om de ruimte te verwarmen. Ook wanneer de ruimte verkoeld moet worden is de energiebesparing significant, namelijk 21%. De verf kan ook aan de buitenkant van gebouwen worden gebruikt en levert ook dan een aardige besparing op.


Energiebesparing bij gebruik exterieur gebouw

Wanneer een gebouw op de buitenmuren wordt voorzien van de nieuw ontwikkelde verf, is er een energiebesparing te behalen van bijna 8% voor alle ruimtes in het gebouw. Let er wel op dat deze waarden nu nog op basis van een simulatie vastgesteld zijn. Testen in de praktijk zullen nog moeten uitwijzen wat de verf daadwerkelijk voor ons kan gaan betekenen.


Toepassingen voor de isolerende verf

De verf is in eerste instantie interessant om aan te brengen op buitenmuren van nieuwbouwprojecten of op binnenmuren van huizen. Maar ook andere producten kunnen profiteren van de nieuwe verf. Denk bijvoorbeeld aan een koelwagen die voorzien is van de isolerende verf. Deze heeft vervolgens een stuk minder energie nodig om de gekoelde waar op de gewenste temperatuur te houden. Er zijn uiteraard nog talloze andere toepassingsgebieden te verzinnen voor de verf. Eerst maar eens afwachten wat de praktijk gaat uitwijzen.

Meer informatie over deze prestatie: Scientias.nl

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren