Energie vergelijken & Energienieuws

Nieuwe energiesteun voor lage inkomens

Nieuwe energiesteun voor lage inkomens

Nieuwe energiesteun voor lage inkomens

Sinds 7 februari 2023 kunnen huishoudens met een laag inkomen extra steun aanvragen voor het betalen van de energierekening. Deze nieuwe steun komt naast het prijsplafond en de eerder uitgekeerde energiesteun van €1300 per huishouden. Niet iedereen heeft recht op deze nieuwe steunmaatregel. Daarvoor moet je huishouden voldoen aan enkele vereisten. Verder is het alleen mogelijk digitaal de steun aan te vragen. Naast de nieuwe steun is het tegenwoordig ook voordelig om over te stappen naar een dynamisch energiecontract.


Wat is het Noodfonds Energie?

Het noodfonds biedt financiële hulp aan huishoudens die ondanks eerdere maatregelen nog steeds de energierekening niet kan betalen. Het fonds helpt deze huishoudens door een gedeelte van de energierekening te betalen. Mocht je recht hebben op de steun, dan gaat deze met terugwerkende kracht in vanaf oktober 2022 en loopt deze tot en met maart 2023.


Waar kun je de steun aanvragen en waaraan moet je voldoen?

De steun kun je aanvragen bij Noodfonds Energie. Om recht te hebben op de steun moet aan enkele voorwaarden voldaan zijn. Zo mag een alleenstaande een maximum bruto-inkomen hebben van €2980 per maand en een samenwonend huishouden mag maximaal €3794 per maand verdienen. Daarnaast moet het huishouden een eigen energiecontract hebben en moet tenminste 10% van het loon opgaan aan het betalen van de energierekening. In dat geval voldoet het huishouden aan de vereisten en kan het Noodfonds Energie aangevraagd worden.

Bij toekenning van de steun wordt een gedeelte van de energierekening voor je betaald. Het gaat om het gedeelte van de rekening waardoor je meer dan 10% van je loon kwijt bent aan energie. Betaal je dus 15% van je loon aan de energierekening? Dan wordt de extra 5% voor jou betaald. Hoe hoog dit bedrag is, is dus afhankelijk van de hoogte van je energierekening en het percentage van je loon dat je kwijt bent aan energie. Vooral de laagste inkomens met een hoge energierekening ontvangen op deze manier de meeste steun.


Aanvragen steun moeilijk voor ouderen en digibeten

Het aanvragen van de steun kan alleen online bij Noodfonds Energie. Hierover zijn verschillende klachten binnengekomen. Zo is het voor mensen die de taal niet machtig zijn moeilijk te doen. Ook voor ouderen en digibeten is het lastig de steun online aan te vragen. Tot op heden is het alleen online mogelijk de steun aan te vragen. Het online aanvragen van de steun is inmiddels wel iets gemakkelijker gemaakt door het inzetten van een noodfondscheck waarmee je direct ziet of het nut heeft de steun aan te vragen.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren