Energie vergelijken & Energienieuws

Er kan weer bespaard worden door over te stappen

Er kan weer bespaard worden door over te stappen

Er kan weer bespaard worden door over te stappen

Energieprijzen zijn met de ingang van het prijsplafond voor vrijwel iedereen hetzelfde. Toch zijn de daadwerkelijk energietarieven erg verschillend op het moment. Dat komt doordat de gasprijzen al een tijdje dalen, maar lang niet alle energieleveranciers de prijzen al hebben verlaagd. Om meer duidelijkheid te bieden voor consumenten, heeft de ACM ervoor gekozen de Monitor Consumentenmarkt Energie op te starten. De bedoeling van de monitor is dat de prijsverschillen bij energieleveranciers duidelijker en inzichtelijker worden voor consumenten, zodat zij een betere keuze kunnen maken.


Verschillende energiecontracten naast elkaar gelegd

Via de monitor kunnen consumenten zien welke energiecontracten er op elke moment beschikbaar zijn en wat de bijbehorende kosten zijn. De monitor kan dus gebruikt worden als energievergelijker, maar biedt geen mogelijkheid direct online over te stappen. Verder is het zo dat de monitor alleen vaste, variabele- en modelcontracten toont. Dat terwijl op het moment juist de dynamische energiecontracten een stuk goedkoper zijn doordat je daar de handelsprijs betaald. Zoals te verwachten is het aanbod vaste contracten op het moment niet heel groot. Daarnaast liggen de tarieven voor vaste contracten erg hoog nu. Aangezien de gasprijzen al een tijdje dalen, is het daarom niet aan te raden op het moment over te stappen naar een vast contract.


Wat valt er te besparen?

Wanneer je een contract afsluit welke energie levert tegen tarieven onder het prijsplafond, valt er aardig te besparen. Ook wanneer je onder het maximale verbruik blijft zoals vastgesteld voor het prijsplafond, is er daardoor nog mogelijkheid om te besparen op de energierekening. De eerste energieleverancier die levert tegen tarieven onder het prijsplafond is Budget Energie. Daarnaast ligt de betaalde handelsprijs voor elektriciteit en gas bij een dynamisch energiecontract ook onder het prijsplafond.

Ook voor huishoudens die niet boven het maximale verbruik voor het prijsplafond denken uit te komen, is het belangrijk toch te kiezen voor een zo goedkoop mogelijke energieleverancier. Ten eerste spek je op deze manier niet onnodig de kassen van je energieleverancier. Ten tweede kan het zo zijn dat je op een bepaald moment extra energie gaat verbruiken, bijvoorbeeld omdat het laat in het jaar nog erg koud wordt. In dat geval is het ook goed om voor de extra verbruikte energie niet te veel te betalen. Overstappen naar een goedkopere energieleverancier kan dus voor iedereen nuttig zijn.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren