Energie vergelijken & Energienieuws

Welke energieleverancier is momenteel de goedkoopste?

Welke energieleverancier is momenteel de goedkoopste?

Welke energieleverancier is momenteel de goedkoopste?

Een veelgestelde vraag van consumenten: Welke energieleverancier is op dit moment het goedkoopste? Om daar een antwoord op te kunnen geven is het belangrijk te kijken naar de verschillende energiecontracten en de manier waarop energietarieven door de leverancier worden bepaald. Om een snel antwoord te geven op de vraag: in de huidige tijden waarin energietarieven torenhoog liggen en de overheid bijspringt in de vorm van een prijsplafond, is het nodig een energiecontract af te sluiten waarbij de leveringstarieven lager liggen dan het prijsplafond. De eerste energieleverancier die dit heeft gedaan in 2023 is Budget Energie.


Budget Energie eerste energieleverancier met tarieven onder prijsplafond

De gasprijzen zijn in januari 2023 spectaculair hard gedaald. Helaas profiteren de meeste huishoudens hier pas later van doordat energieleveranciers energie eerder al hebben ingekocht tegen hoge tarieven en waardoor de leveranciers nu de prijs voor consumenten nog niet naar beneden bijstellen. Wanneer de energieleveranciers de lagere gasprijzen gaan doorberekenen aan klanten, is afhankelijk van het moment waarop de energie is ingekocht. Budget Energie is in januari 2023 de eerste energieleverancier die de tarieven verlaagt en wel zodanig dat de leveringstarieven onder het prijsplafond komen te liggen. Daar merken consumenten weinig van, zij betalen immers toch niet meer dan het prijsplafond, maar het scheelt de belastingbetaler wel doordat de overheid minder hoeft bij te springen.

Er zijn echter enkele energieleveranciers die nog goedkoper leveren dan Budget Energie, namelijk de leveranciers die een dynamisch energiecontract aanbieden.


Gasprijs daalt hard door, dynamische energie nóg goedkoper

Zoals gezegd daalt de gasprijs hard. De gasprijs ligt op het moment op het niveau van september 2021. Doordat energieleveranciers energie inkopen voor langere termijn, rekenen zij klanten nog steeds de hoofdprijs voor de energie. Hoewel Budget Energie al energie biedt tegen leveringstarieven die onder het prijsplafond liggen, kan het nog goedkoper, namelijk in de vorm van een dynamisch energiecontract. Bij een dynamisch energiecontract betaal je de handelsprijs voor energie van die dag en betaal je verder alleen vaste kosten. De termijnbedragen voor de volgende maand worden telkens gebaseerd op de verbruikte energie en tarieven van de huidige maand.

Omdat de gasprijs de afgelopen tijd hard daalt, is de gemiddelde stroomprijs bij een dynamisch energiecontract ongeveer €0,25 per kWh. Dat is maar liefst €0,15 per kWh onder het prijsplafond. Met een beetje regulering en verbruik van energie op de goedkoopste tijdstippen, is het goed te doen stroom te verbruiken tegen een tarief van ongeveer €0,20 per kWh, de helft van het prijsplafond. Dynamische energiecontracten zijn daarmee op het moment nog steeds veruit het goedkoopste. Let er wel op dat binnen enkele maanden de leveringstarieven van alle energieleveranciers naar beneden zullen gaan. Mochten daarna de gasprijzen weer omhoog schieten, dan betaal je met een dynamisch energiecontract als eerste de hoofdprijs. Het is dan voordeliger om energie geleverd te krijgen middels een variabel contract.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren