Energie vergelijken & Energienieuws

Groener leven: 5 eenvoudig toepasbare manieren

Groener leven: 5 eenvoudig toepasbare manieren

Groener leven: 5 eenvoudig toepasbare manieren

Het kan geen kwaad als we allemaal een beetje groener gaan leven. Ook jij kunt heel eenvoudig een eigen bijdrage leveren. Hoe? Lees snel verder en kom erachter wat je zelf kunt doen.


1. Stap vaker op de fiets

Een open deur wellicht: stap vaker op de fiets, naar werk of naar de stad bijvoorbeeld en laat de auto staan. Dit bespaart je niet alleen benzine, wat natuurlijk mooi meegenomen is, maar het draagt ook positief bij aan het milieu. Heb je nog geen fiets of ben je op zoek naar een andere fiets? Dan heeft bijvoorbeeld Matrabike genoeg keuze!


2. Voorkom sluipverbruik

Apparaten zoals televisies, computers en andere apparaten met veel elektronica verbruiken vaak ook nog stroom als ze op de ‘stand-by’ stand of zelfs helemaal uit staan. Van apparaten die in het functioneren niet afhankelijk zijn van een stand-by stand, kun je de stekkers er gewoon uithalen als deze apparaten niet gebruikt worden. Ook de oplader van je mobiele telefoon kun je er na gebruik uithalen. Op deze manier voorkom je zoveel mogelijk sluipverbruik, wat goed is voor het milieu omdat het namelijk veel energie uit fossiele brandstoffen bespaart, en daarmee CO2 uitstoot. Ook leuk voor de portemonnee: je bespaart jaarlijks al gauw tientallen euro’s.


3. Zet de thermostaat lager

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een groener leven, maar toch loont het om je huis iets minder warm te stoken. Wist je dat je al snel 7% bespaart op de energierekening als de thermostaat één graad lager staat dan je gewend bent? Trek een lekkere warme trui aan in huis of leg een heerlijk fleeceplaid over je benen en houdt het toch lekker warm.


4. Laat de was buiten drogen

Ben je van plan om een wasdroger te kopen? Een handige manier om was te drogen, maar het is wel erg belastend voor het milieu. Een wasdroger is, met al snel een verbruik van meer dan 1 kWh, namelijk een grote energieverbruiker die niet in een groene levensstijl past. Het is beter voor het milieu om de was gewoon op het droogrek te laten drogen of aan de waslijn. Laat de was als het even kan buiten drogen, dan ruikt het heerlijk fris. Daarnaast bespaar je er ook nog op! Heb je al een wasdroger thuis? Gebruik deze dan wat minder intensief en hang eens een wasje op.


5. Doe het licht uit

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je in het donker op de bank gaat zitten, maar je kunt wel eenvoudig groener leven door het licht uit te doen in ruimtes waar zich niemand bevindt. Ben je in de woonkamer? Dan hoeft het licht in de hal niet te branden, maar ook het licht in een slaapkamer kan dan uit. Vooral als je kinderen hebt, zul je herkennen dat de verlichting in huis vaker onnodig aan staat. Wijs alle gezinsleden er daarom op dat de verlichting wordt uitgezet op momenten dat er geen gebruik meer van wordt gemaakt.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren