Energie vergelijken & Energienieuws

Plat dak? Investeer in een zonneschans

Plat dak? Investeer in een zonneschans

Plat dak? Investeer in een zonneschans

Besparen op onze energierekening willen we allemaal. Gelukkig zijn er een aantal stappen die we kunnen ondernemen om verstandiger met energie om te gaan, zoals isolatie aan laten brengen en zonnepanelen aanschaffen. Maar wat nou als je geen schuin dak hebt? Is het dan nog steeds een optie om deze panelen te laten monteren op het dak? Het is namelijk wel zo dat ze in een bepaalde hellingshoek moeten staan om het zonlicht te kunnen opvangen. Hier is een oplossing voor bedacht in de vorm van een zonneschans. Dit systeem kan op een aantal verschillende manieren op het dak worden geplaatst, zodat de panelen op je platte dak uit de schaduw blijven.


De juiste hoek, de juiste benutting van de ruimte

Wanneer je woning een schuin dak heeft, is het niet heel lastig om zonnepanelen in de juiste hellingshoek te leggen. Ook is er een ruime oppervlakte beschikbaar voor deze panelen. Met een plat dak is het net wat anders. Hier moet de helling zelf gemaakt worden om het licht op te vangen en daarnaast moet er ingespeeld worden op de beperkte ruimte. In dit geval is een zonneschans dus de ideale oplossing. Dit is een montagesysteem waarmee de panelen op het platte dak geplaatst worden. Er wordt hierbij niet alleen gelet op het zonlicht en de benutting van de ruimte, maar de constructie zorgt er ook nog eens voor dat de zonnepanelen stabiel op het dak blijven staan.


Verticaal of horizontaal

Wat betreft de plaatsing van de zonnepanelen op een plat dak, zijn er twee verschillende opties. Je kunt kiezen uit portrait (dit is verticaal) of landscape (dit is horizontaal). Welke richting de beste is, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld met hoeveel schaduw je te maken hebt, wat het meest rendabel is en of je wilt dat je zonnepanelen op het dak te zien zijn of dat je liever hebt dat ze minder zichtbaar zijn. Overleg in dit geval altijd met de specialist, zodat jij je investering na een aantal jaren weer terug kan verdienen.


Verdien je investering terug

Zonnepanelen op je dak laten plaatsen is nogal een investering. Maar het is mogelijk om dit bedrag terug te verdienen. Volgens berekeningen van de Consumentenbond duurt het gemiddeld zeven jaar voordat je de investering weer terug hebt verdiend. Kijk ook altijd of het binnen jouw gemeente mogelijk is om in aanmerking te komen voor eventuele subsidies, of een deel van de kosten terug te vragen via de belasting. De specialist kan je ook altijd voorzien van meer informatie.

0 reactie(s)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel. Plaats jij de eerste?

Reageren